Co se děje
Článek

Kam na zabijačkové hody?

Jestli jste se zabijačky už někdy účastnili, tak jistě víte, že je to velká událost. Dříve se dělaly zabijačky za účelem zisku masa pro výživu domácnosti, a je to tak stále, nebo se něco změnilo? Jak vlastně vypadá "dnešní" zabijačka?

Vepřové hody neboli zabijačka

Pro dnešní generaci je to už především společenská událost, příležitost setkat se s rodinou a přáteli. Zabijačka je sice náročná tradice ale stmeluje lidi, a možná právě proto se stala tak oblíbenou a to zejména před Vánoci nebo v období Masopustu.

Máte chuť na jelita, jitrnice, tlačenku, ovar, prdelačku nebo tradiční zabíjačkový gulášek?

Víme, kam na vepřové hody zajít v Praze i v Jincích.

 

Opatovské terasy, Opatovská 1754/14, Praha 4

K únoru prý patří zabijačka jako jelítko k jitrničce. Nakoukněte, jaké zabijačkové fajnovky si připravili na Opatově.

  • SILNÁ OVAROVÁ POLÉVKA s uzeným masem a chlebovými krutony, čerstvě sekaná petrželka 
  • MASOVÁ TLAČENKA octovou zálivkou, bílou cibulí a čerstvě mletým pepřem, BEZ LEPKU
  • GRILOVANÁ VINNÁ KLOBÁSA s hořčicí a křenem 
  • OPEČENÁ JITERNICE A JELÍTKO s máslovým bramborem, sekanou petrželkou a kysaným zelím 
  • VEPŘOVÉ VÝPEČKY z chmelového prasátka s domácí chlupatým knedlíkem a červeným zelím slazené lesním medem
  • PEČENÝ ZABIJAČKOVÝ PREJT se staročeskou lepenicí se zelím a voňavou slaninou 
  • SMAŽENÝ VEPŘOVÝ ŘÍZEK „SLONÍ UCHO“ s domácím bramborovým salátem nebo poctivou bramborovou kaší, nakládaná okurka, citrón
  • DOMÁCÍ LÍVANEČKY s povidly, moučkovým cukrem a zakysanou smetanou 
  • Čepovaný BERÁNEK IPA - novinka na čepu
  • Prémiová slivovice a hruškovice od BARTIDY

REZERVACE: +420 702 025 229

Kdy: 3. - 9. února

Pivnice Obecní dům, náměstí Republiky 1090/5, Praha

Někdo je zabijačkový matador, někdo se jim teprve stane. Nechte se pozvat na první zabijačku v Pivnici Obecní dům, která se bude konat v sobotu 4. února 2023 od 11:30. Zabijačka bude probíhat po celý den za doprovodu harmonikáře. A chybět nebude ani tombola. V ceně 690 Kč vás čeká neomezená konzumace vepřových specialit a pivo za zvýhodněnou cenu 53 Kč. Pozor, vstupenky je třeba zakoupit předem.

STUDENÉ SPECIALITY

  • Vepřová krkovička pečená v drceném pepři s grilovanou zeleninou
  • Uzená šunka od kosti s křenem a hořčicí
  • Světlá a tmavá tlačenka s octem a cibulí
  • Selská hrubozrnná terinka s nakládanou zeleninou
  • Tradiční "vepřovka" ve vlastní šťávě
  • Křupavé škvarky
  • Variace nakládaných sýrů s česnekem a chilli papričkami

POLÉVKY 

  • Vývar s játrovými knedlíčky
  • Prdelačka s kroupami

SALÁTY 

  • Rajčatový salát s česnekem a cibulkou
  • Okurkový salát přírodní nebo s kysanou smetanou

TEPLÉ SPECIALITY

  • Zabijačkový guláš
  • Vepřové výpečky nebo uzená šrůtka s kysaným zelím
  • Pečené jaternice, žemlová a kroupová jelítka
  • Ovarové vepřové kolínko s vejmrdou a hořčicí
  • Mix smažených kuřecích a vepřových řízečků
  • Domácí fleky zapečené se sýrem a houbami

PŘÍLOHY

  • Špekové knedlíky
  • Bramborové nočky
  • Šťouchané brambory s uzenou slaninou

PEČIVO 

  • Kváskový a Celozrnný chléb, Slané housky a rohlíky, Škvarkové placky

DEZERT 

  • Tradiční Jidáše
  • Boží milosti
  • Bavorské vdolečky
  • Laskonka

Osika Restaurant, Osiková 2882/4, Praha

Na víkend od 3. do 5.2. si pro v Osice připravili ZABIJAČKOVÉ HODY! Po tento víkend bude stálá nabídka omezena. Startuje se už v 15 hodin!

Restaurace Kaštan, V Kruhu 220/2, Praha 6

Zabíjačka 4.–5. února 2023 proběhne i na Praze 6. Co bude dobrého?

  • Ovarová s játrovou zavářkou, česnekem a majoránkou, chléb 49,-
  • Prdelačka s kroupami, chléb 49,-
  • 100 g Škvarky se sádlem a cibulí, chléb 89,-
  • 150 g Světlá / tmavá tlačenka s cibulí a octem, chléb 89,-
  • 150g Jitrnice s hořčicí, kysaným zelím a chlebem 149,-
  • 150 g Jitrnice s hořčicí, kysaným zelím a vařeným bramborem 149,-
  • 150 g Smažený řízek na sádle z krkovice, chléb 149,-
  • 150 g Smažený řízek na sádle z krkovice s domácím bramborovým salátem 169,-
  • 150 g Kroupové jelito s hořčicí, kysaným zelím a chlebem 139,-
  • 150 g Kroupové jelito s hořčicí, kysaným zelím a vařeným bramborem 139,-
  • 300 g Zabíjačkový guláš s cibulkou, chléb 159,-
  • 200 g Výpečky z plece a bůčku, bílé zelí, domácí bramborový knedlík 189,-
  • 500 g Ovar, hořčice, vejmrda, chléb 199,-
  • 250 g Pečený prejt, kysané zelí, chléb 159,-
  • 250 g Pečený prejt, kysané zelí, vařený brambor 169,-
  • Staročeské vdolečky s marmeládou a domácí šlehačkou 139,-
  • Jablečný závin s jablky, vlašskými ořechy, skořicí, rozinkami a šlehačkou 89,-

Pivovar Spojovna, U Kunratického lesa 1801, Praha 4

V sobotu 11. února 2023 od 10:30 bude ve Spojovně tradiční zabijačka s harmonikou, bez které si určitě únor nedokážete představit. V neděli se budou zabijačkové speciality podávat pouze uvnitř restaurace. 

V restauraci mimo stálé nabídky budeme též podávat zabijačkové speciality

  • světlá i tmavá tlačenka
  • škvarková pomazánka
  • řízečky z kýty na sádle smažené s bramborovým salátem
  • uzené koleno na černém pivu
  • vepřové výpečky se zelím a chlupatými knedlíky
  • zabijačkový talíř (jitrnice, jelítko a ovar)

Těšte se na zabijačková polévku, ovárek, jitrnice, jelítka, zabijačkový gulášek, zabijačkové klobásky čerstvě vytažené z udírny a posvícenské buchty. Na zahradě se bude čepovat pivko, nebo si můžete dát na zahřátí svařené pivo, grog, svařené víno a slivovičku. Připraveny budou i výslužkové zavakuované balíčky s jitrničkou, jelítkem, tlačenkami a škvařeným sádlem na doma nebo pro vaše známé.

Celou akci bude doprovázet harmonikář pan Dosoudil. 

Rezervace na zabijačku se prý začínají plnit, proto si rezervujte své místo včas. Rezervace on-line zde.

Pivo Karlín, Pernerova 42, Praha 8

Jaternice, jelita, tlačenka a mnoho dalšího si pro vás připraví i v Karlíně. Tak si poznačte do diářků.

U Havlíčků, Magistrů 173/6, Praha 4

Máme skvělou zprávu. Vepřové hody se u Havlíčků budou konat celý únor! A navíc je z čeho vybírat.

  • Zabijačková PRDELAČKA 65,-
  • Libová tlačenka od našeho řezníka , cibule, ocet, 99,-
  • Chlebový škvarkový duet – vepřové maso ve vlastní šťávě
  • škvarková pomazánka 99,-
  • Pečená jitrnice nebo jelito 119,-
  • Zabijačkový guláš , houskový knedlík, cibulka 169,-
  • Světlý prejt , staročeská lepenice 169,-
  • Pečené vepřové koleno, křen, nakládaná zelenina, chléb 355,-
  • Lepenice, vejmrda, kysané zelí, vařený brambor 49,-
  • Poctivý dvouctihodný povidlový koláč 45,-

ŘEZNICTVÍ CO MÁ KOULE - BEJK BUU, Sofijské náměstí 3404/3, Praha 4

Máte chuť na zabijačkové dobrůtky. ale chcete si je dát v klidu doma? Máme řešení. Řeznictví, co má koule - Bejk Buu totiž nabízí všechny ty jelítka, tlačenky a jitrničky celou zimu. No není to skvělé?

reznictvi bejk buu zabijacka

 

Pivovar Malý Janek z Jinec, Eškova 33, Jince

Pivo a zabijačku funguje nejn v Praze ale i v Jincích. Malý Janek je toho důkazem. Vepřové hody se u nich uskuteční už na konci ledna a bude to velká paráda.


Již proběhlé akce:

 

U Vodárny, Korunní 75, Praha 3

Zabijačkové hody jsou doménou víkendů. Ale proč si neudělat zabijačku v pondělí? To je hozená jitrnice pro restauraci U Vodárny. Nebo spíše “hozená jitrnice”. Hodovat můžete od 30. ledna po celý den! A máte se na co těšit.

Co bude na menu:
Polévky:

Ovarová bílá s kroupami 45,-
Zabijačková černá s kroupami „PRDELAČKA“ 45,-

Předkrm:
Domácí škvarky, čerstvý chléb 69,-
2 ks Krajíc čerstvého chleba s domácí škvarkovou pomazánkou a čerstvou cibulkou 59,-
2 ks Krajíc čerstvého chleba s domácím sádlem a čerstvou cibulkou 59,-
Světlá a tmavá tlačenka s cibulí a octem, čerstvý chléb 79,-
Vepřový ovar s hořčicí a křenem, čerstvý chléb 139,-

Hlavní jídlo:
Opečená jitrnička s vařenými brambory a kysaným zelím 149,-
Opečené jelítko s vařenými brambory a kysaným zelím 149,-
Zabijačkový prejt (tmavý, světlý) s vařenými brambory a domácím kysaným zelím 149,-
Zabijačkový guláš s houskovými knedlíky 149,-
Pečený vepřový bok s variací knedlíků a červeným zelím 149,-
Vepřové výpečky s chlupatými knedlíky a bílým zelím 149,-

Kbelský pivovar, Mladoboleslavská 1122, Praha 9

Zabijačky nejsou jen doménou víkendu, Kbelský pivovar začíná pro jistotu už ve středu 23. února. A budou mít vše, co k pořádným zabijačkovým hodům patří: jitrnice, pečené koleno, ovarovou polévku, prdelačku, světlý i tmavý prejt, ovar, zabijačkový guláš, huspeninu. Nezapomeňte si rezervovat místo na 773 099 455, ať vaše mlsná ústa nepřijdou zkrátka.

 

Na Krásné vyhlídce, Na Dlážděnce 35, Praha 8

Zabijačkové hody celý měsíc Na Krásné vyhlídce. Na speciality se můžete těšit od 1. do 28. února 2022.

  • Variace tlačenek (tmavá a světlá tlačenka s cibulí, octem a chlebem)   139 Kč
  • Jitrnice s kysaným zelím, vejmrdou, hořčicí a chlebem   139 Kč
  • Jelito s kysaným zelím, vejmrdou, hořčicí a chlebem   139 Kč
  • Grilovaná prasečí ouška s vejmrdou, hořčicí a chlebem   109 Kč
  • Zabijačkový guláš s škvarkovým knedlíkem   189 Kč
  • Ovarové přední kolínko s vejmrdou, hořčicí a chlebem   169 Kč
  • Grilovaná krkovice s hořčičnou omáčkou, rozmarýnovými brambory a cibulovým salátkem   279 Kč

Hotel Riviera, Děpoltovice 127, Nová Role

Zabijačkový víkend 2022 v termínech 07.-09.01./ 14.-16.01./ 21.-23.01./ 28.-30.01.2022

  • 2noci s polopenzí – vždy pátek – neděle
  • snídaně a večeře formou bohatého bufetu
  • 1x Staročeský zabijačkový bufet se živou muzikou
  • 1x Labužnický bufet ,, Riviera,,
  • 1x Farmářská snídaně
  • Bazén s vířivkou, parkoviště,
  • 10% sleva na skipas Velflink/Pernink
  • Internet zdarma

Rezervujte si svůj zabijačkový víkend v Hotelu Riviera na webu.

Restaurace U Janíka, Horečky 890, Frenštát pod Radhoštěm

Už v sobotu 29. ledna 2022 od 10h si mužete pochutnávat na zabijačkových specialitách.

Olivův pivovar, Za Radnicí 739, Praha

Na poslední adventní víkend 18.-19. prosince si pro vás Olivův pivovar připravuje zabijačkové hody.

Těšit se můžete na domácí tlačenku, zabijačkovou polévku ,,prdelačku", jitrnice a jelítka. Na čepu budou samozřejmě piva z Olivova pivovaru.

Hostinec v Holi, Příčná 227, Průhonice

Zabijačkové speciality přímo od řezníka budou podávat od 24.11. do 8.12.

  • Domácí jitrnice, vařený brambor, kysané zelí 1ks 155,-
  • Zabijačkový guláš, houskový knedlík, vídeňská cibulka 200g 155,-
  • Domácí vinná klobása, bramborová kaše, zelný salát 200g 155,-

Rezervujte si stůl v Hostinci V Holi a pochutnejte si na zabijačkových specialitách.

Rest, Podolské nábřeží 34/6, Praha 4

Tradiční zabijačka v netradičním režimu All you can eat, harmonikář a kladenské pivo - to je zabijačka 19. února v Restu. 

Funguje to jednoduše. Zaplatíte 850 Kč (děti do 10 let zdarma, do 15 let s 50% slevou) a jíte, dokud budete moct. A že toho bude… Prdelačka, slanina, tlačenka, škvarková pomazánka, škvarkové pagáče, zabijačkový guláš, játra na majoránce, jelita, jitrnice, řízky, vepřenky, ovar, BBQ žebra, uzená krkovice, bok na paprice, grilované vepřové,… K tomu kladenská světlá 10° a Kladenský zabijačkový speciál 16°. No máte se na co těšit.

Zabijačkové hody budou průběžně připravované a doplňované. Start ve 12 hodin. Těší se na vás celý Rest včetně šéfkuchaře Michala Paulíka, který to bude mít celé pod palcem.

A největší radost mají z toho, že pozvání na zabijačku přijali také 4 klienti domova důchodců U Anežky, které pozvali v rámci akce Ježíškova vnoučata. 

Tak pokud přemýšlíte, čím udělat radost i vašim babičkám a dědečkům, vemte je s sebou, třeba jim taky splníte přání... 

Pub Na Plech, Bořivojova 503/25, Praha 3

Na vepřové hody v Pub Na Plech se můžete těšit od 3. do 5. prosince 2021.

  • Zabijačková polévka   55 Kč
  • Tlačenka s cibulí a chlebem   89 Kč
  • Vepřové řízečky z panenky bramborovou kaší a nakládanou zeleninou   199 Kč
  • Pečená jitrnice s máslovým bramborem a kysaným zelím   159 Kč
  • Zabijačkový guláš s křenem a bramboráčky   159 Kč
  • Dezertní borůvkový knedlík s máslem, zakysanou smetanou, tvarohem přelité borůvkovým coulis   119 Kč

 

Folklore Garden, Na Zlíchově 18, Praha 5

Přijďte 11. února 2022 do Folklore Garden na zabijačkové hody s cimbálovkou.

Pochutnáte si na čtyřchodovém menu a kulinářský zážitek perfektně doplní folklorní program.

  •  2,5h folklorní show
  •  neomezená konzumace lokálního piva, moravského vína a nealkoholických nápojů
  •  vynikající 4-chodová večeře (domácí pomazánka s chlebem, tradiční bramborová polévka s houbami, jitrnice, jelita, vepřové koleno, vařené brambory a kysané zelí, a sladkou tečkou bude jablečný štrůdl se šlehačkou a káva

Cena je 790 Kč/os.

Rezervace je nutná předem na emailu nebo telefonu +420 724 334 340.

 

 

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také