Co se děje
Článek

Co se bude v gastru slavit v dubnu? Čtěte.

Jaro je (alespoň podle kalendáře) tady, ve firmách se nakousl nový kvartál a my se mrkneme na dubnové dny k nakousnutí. Neboli vybraly jsme pro vás několik dubnových gastro svátků, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

6. dubna Den carbonara

Mezinárodní den spaghetti carbonara připadá každoročně na 6. dubna. Tahle italská klasika si svůj den bezesporu zaslouží. Spaghetti Carbonara jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů těstovin v italské kuchyni a není divu. Jsou jednoduché a přitom výborné. Ale pozor, do pravých carbonar rozhodně nepatří smetana, jen žloutky, italský tvrdý sýr (nejlepší je pravý Parmigiano-Reggiano, můžete ale použít i Grana Padano nebo ovčí Pecorino Romano), kvalitní pepř a špek Pancetta či Guanciale.

Existuje mnoho teorií o jejich historii, ale nejpravděpodobnější verze se vztahuje k oblasti Lazio, především k Římu, kde měli Italové přístup k vejcím a slanině dodávaným vojsky ze Spojených států v období 1944-1950. Název carbonara pochází z italského slova "carbone", což znamená uhlí. To odkazuje na použití sušené slaniny. Další teorie hovoří o tom, že se tento pokrm vařil jako vydatné jídlo pro uhlíře, ale pravdivost této teorie není potvrzena. Stále není úplně jasné, zda tuto specialitu vymysleli Italové nebo Američané. Co ale je jisté, že je konzumují a milují lidé po celém světě.

6. dubna tedy určitě vyražte do své oblíbené italské restaurace. My doporučujeme podniky Castle Residence, Liandra Pasta Ristorante nebo Pizza & Pasta Restaurant Al Mulino.

16. dubna Den vejcí benedikt

Tak tohle je den pro opravdové fajnšmekry. Nebo snad znáte lepší snídani? Den vejcí benedikt se slaví 16. dubna a historie tohoto jídla sahá až do 19. století, kdy se podobná snídaně podávala v newyorském Delmonico's. První zmínka o jídle pod názvem "vejce benedikt" se ale objevila až na konci 19. století a od té doby se stala klasikou mezi snídaňovými jídly. A co to vlastně ty benedikty jsou? Vejce benedikt jsou pokrm, který se skládá z křupavého muffinu, plátků šunky, krémové omáčky hollandaise a pošírovaného vejce. Muffin může být někdy nahrazen jiným pečivem, jako je například croissant, houska, toust či opečený chleba. Šunka pak může být vyměněna třeba za slaninu, atd. Holandéza neboli bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku dochucená octem či citronem však nesmí chybět. Nikdy!

Kam zajít na benedikty? Zkuste tyhle pečlivě vyzkoušené tipy. A jeden tip navíc. Vejce Benedikt totiž nabízí i Trettes Wine Bar by Bacchus

28. dubna Den žebírek

Den žebírek se slaví 28. dubna a je to svátek pro všechny milovníky masa. Žebírka jsou oblíbeným jídlem zejména v americké kuchyni, kde jsou připravována na grilu nebo pečena v troubě. Ale i v Česku mají žebra slušnou tradici. Existuje mnoho různých receptů na přípravu žebírek, ale společným jmenovatelem je vždy vysoká kvalita masa a dlouhá doba přípravy, která zajišťuje dokonalou měkkost a chuť. Historie Dne žebírek sahá až do 19. století, kdy byla tato pochoutka populární v USA mezi chudšími vrstvami obyvatelstva. Postupně se však stala oblíbenou pochoutkou i mezi bohatšími lidmi a dnes je žebírková kuchyně světoznámá.

My v naší redakci žebírka doslova milujeme a pokud jste ještě nečetli, jak jsme se vydaly po stopách těch nejlepších žebírek, čtěte! A za všechny jmenujme vítěze našeho bádání –⁠ Bejk Buu. Po těchto žebrech nebudete bučet, ale vrnět blahem.

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také