Co se děje
Článek

Patří do bramborového salátu mrkev?

Už je to tady! Věčné diskuze na téma bramborový salát. Čí maminka ho dělá lepší, patří do něj mrkev a uděláme novou várku na Silvestra? Zeptali jsme se za vás šéfkuchařů známých pražských podniků. 

Patří mrkev do bramborového salátu?

šéfkuchař restaurantu La Boca Petr Míšek

‚‚Za mě karotka do tradičního bramborového salátu jednoznačně patří, nejen že pozvedne chuť, ale celý salát rozzáří,  jako Vánoční hvězda." 

Recept na bramborový salát od Petra

Základem úspěchu k dobrému bramborovému salátu jsou suroviny

  • Brambory tipu A(jsou málo moučné, tolik se nerozváří, uvařit) 
  • Čerstvá kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), zeleninu uvaříme nazkus v osolené vodě s octem
  • Červená cibule (je jemnější né tolik agresivní)
  • Sterilizované okurky
  • Zelený hrášek (může být i mražený)
  • Vejce (ideální je domácí chov, vaříme na tvrdo 10 min.)
  • Domácí majonézu (pasterizované žloutky, citronová šťáva, pomalu přišlehávat slunečnicový olej, sůl, pepř, třtinový cukr, hrubozrnou hořčici)

A jak na to?

Vše nakrájíme na kostičky. Smícháme dohromady, vejce dáme zatím zvlášť pro zachování struktury. V první řadě osolíme, opepříme, promícháme a až poté přidáváme majonézu [ TENTO POSTUP JE VELMI DŮLEŽITÝ JINAK SALÁT NIKDY NEDOCHUŤÍME]! Nakonec přidáme vejce, citrónovou šťávu můžeme i kůru krásně provoní, popřípadě dokyselit lákem z okurek. Přeji dobrou chuť a krásné svátky .

šéfkuchař Petr Řepásek z Restaurace Obecní dům

„Podle mě se mrkev a kořenová zelenina obecně významně podílí na celkové chuti bramborového salátu. Takže ano, za mě rozhodně mrkev do vánočního bramborového salátu patří! Recept na náš bramborový salát, který můžete ochutnat v Restauraci Obecní dům je samozřejmě tajný, a tak vás na něj srdečně zveme!"

šéfkuchař Rodrigo, Restaurant White Horse

‚‚Bramborový salát bez mrkve, není bramborový salát, za mě je tedy odpověď ano."

Recept na bramborový salát od Rodriga s veganskou majonézou bez oleje

Suroviny na salát

  •  1 kg brambor varného typu A 
  • 75 g mrkve (1 velká mrkev) 
  • 75 g celeru  
  • 75 g petržele 
  • 75 g košťál z květáku
  • 1/2 červená cibule
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  •  160 g nakládaných okurek
  •  7 g Nasekaná petrželka
  •  7 g pažitka krájená
  • 20 g hořčici
  •  sůl, pepř
  • 15 cc citronová šťáva

Suroviny na květákovou majonézu bez oleje

  • 300 g květáku 
  • 15 g lžíce hořčice 
  • sůl, pepř 
  • 10 cc citronová šťáva 
  • 1 g xanthanová guma 
  • 5 g česnek (nepovinné)

Jak na majonézu?

Květák uvaříme do měkka, vyjmeme z vody přidáme xanthanovou gumu, česnek a rozmixujeme, (necháme vychladnout). Přidáme citronovou šťávu a hořčici a dochutíme solí, pepřem

Jak na salát?

Brambory uvaříme ve slupce, a oloupeme. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, petržel, pažitka, hořčici, citronová šťáva, osolíme, opepříme a promícháme. Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.

šéfkuchař Tomáš Formánek, Pivovar Spojovna

‚‚Za mě do salátu kořenova zelenina patří, stejně jako vejce nebo okurka, spíš v salátu nesnáším hrášek nebo uzeninu, ale každy má ten "svůj" nejlepší recept. Rád se s vámi podělím o ten svůj. 

Recept na bramborový salát od Tomáše

Suroviny

  • 1kg brambor
  • 180g mrkev
  • 100g petržel
  • 100g celeru
  • 100g cibule
  • 6 vajec na tvrdo
  • 180g nakládaných okurek
  • 200g majonézy
  • Sůl
  • Pepř
  • 40g plnotučné hořčice
  • štava z 1/2 citronu

Jak na to?

Všechny suroviny uvařit a nakrájet pokud možno na stejně velké kostky. Nakládané okurky na menší. Osolit, opepřit, přidat majonezu, hořčici, a šťávu z citronu. Nechat uležet přes noc na balkoně. Ale pozor! Bez mlsací lžičky. 

Karel Rosenheim, šéfkuchař restaurace Dvůr Hoffmeister

"Pokud budete volit klasickou a nejvíce rozšířenou verzi s majonézou, tam se mrkev přímo nabízí, kvůli barevné pestrosti. Mrkev s kořenovou zeleninou a červenou cibulí můžeme přidat i do Vídeňského bramborového salátu, který neobsahuje majonézu. Připravil jsem si ale recept do kterého se mrkev nehodí, ať si ukážeme i recept bez ní."

Recept na bramborový salát bez mrkve od Karla

Recept:

  • Brambory 2 kg
  • Bílá cibule 200 g

Dresink:

  • Rostlinný olej 1l
  • Bílý pepř celý 15g
  • Sůl 30g
  • Šalotka 50 g
  • Bílý vinný ocet 250 ml
  • Dijon hořčice 100 g
  • Plnotučná hořčice 120 g

Jak na to?

Začínáme dresinkem, nakrájíme šalotku na jemno a smícháme všechny ingredience, vzniklou směs necháme odležet 48 hodin. Poté rozmixujeme do hladka a přecedíme přes cedník, pokud možno na vlažné a nakrájené brambory. Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě s bylinkami (tymián,česnek), po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Bílou cibuli nakrájíme na tenké měsíčky a spaříme ve vodě s octem (vodu můžeme použít k ředění dresinku, pokud se zdá moc hustý), aby zůstala křupavá. Smícháme cibuli, plátky brambor a dresink. Vše necháme pár hodin odležet a dochutíme, pokud je třeba. Při servírování posypeme hladkolistou petrželí a jarní cibulkou.

 

 

 

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také