Letos připadnou Velikonoční svátky na duben. Velký pátek bude 2.dubna a Velikonoční pondělí oslavíme 5. dubna. Inspirujte se, jaké pokrmy jsou pro tyto svátky tradiční.
Vajíčka, mazanec, beránek i nádivky patří k Velikonočním svátkům stejně jako třeba pomlázka. Tradičních velikonočních jídel je ale mnohem víc.Pojďte si s námi projít pochoutky, bez kterých se Velikonoce neobejdou.
Škaredá středa
V tento den by jídlo mělo vypadat nepovedeně, dokonce se dá říci, že má vypadat škaredě. Na stole by měly být různé placky, nebo bramboráky, které se při otáčení úmyslně zdeformují a potrhají.
Zelený čtvrtek
Je ve znamení jarní zeleniny a luštěnin. Připravovala se jídla z mladých kopřiv nebo petržele, pekly se škvarkové placky a různé preclíky. Mezi oblíbená jídla patřil třeba kočičí tanec, Šumajstr nebo Pučálka. V posledních letech se na Zelený čtvrtek pije Zelené pivo, které se stalo velmi oblíbeným nápojem.
Velký pátek
Pátek má být postní, v některých krajích se mohlo jíst pouze jídlo připravené z ryb. Na Velký pátek se také připravovalo jen jedno jediné jídlo - nejčastěji hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Připravoval se také špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem, tedy jídla z potravin, které byly v každé domácnosti.
Bílá sobota
Ta už byla z pohledu hodování mnohem veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína. Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek.
Boží hod velikonoční - neděle
Neděle je dnem, kdy se ještě upečou klasické buchty z kynutého těsta a také tradiční beránek, připravovalo se ale i maso. Na slavnostně prostřeném stole ale nikdy nesměl chybět beránek – pokud nebyl opravdový z masa, musel být alespoň upečený ze sladkého těsta.
Velikonoční pondělí
Tento den je tradičně ve znamení vajíček. Vajíčka jako symbol nového života jsou součástí mnoha velikonočních jídel. Připravují se smažená i různě plněná, dělají se z nich pomazánky, přidávají se do omáček a samozřejmě nesmí chybět ve velikonoční nádivce.