Co se děje
Článek

Jak správně na víno?

Zajdete občas na degustaci, ale ještě si nejste úplně jistí, jak správně víno degustovat? Případně máte víno rádi, ale skončili jste u ochutnávání doma v obýváku? Inspirujte se, jak víno správně servírova, jak degustova a do jakých sklenic jej nalívat v našem článku o víně. 

Při jakých teplotách podáváme vína?

mladá červená vína 12 - 14 °C

zralá červená vína 14 - 18 °C

bílá suchá, mladá a růžová, vína pozdních sběrů 9 - 13 °C

polosladká a sladká vína 13 - 15 °C

šumivá a šampaňská vína 7 - 9 °C

 

Kdy použít chladící nádobu?

Šumivá vína

Podávejte vždy v chladící nádobě s vodou a ledem.

Bílá vína

I bílá vína podávejte v chladící nádobě. Taktéž s vodou a ledem.

Červená vína

Není potřeba servírovat v chladící nádobě.

 

Jak víno skladovat?

9 °C - 11 °C je ideální teplota pro skladování vín, neměla by kolísat. Vlhkost se uvádí okolo 65 %. Vína, která mají korkovou zátku, mají ležet vodorovně, aby byl korek po celou dobu skladování namočen. Lahve neotáčejte a nepřekládejte z místa na místo.

 

4 pravidla pro degustaci:

1. bílá vína před červenými

2. mladá před staršími

3. suchá před sladkými

4. neutrální před aromatickými

 

Typy sklenic na víno 

Bílá vína

Sklenice ve tvaru tulipánu

Šumivá vína

Protáhlá úzká sklenice nebo sklenice ve tvaru misky

Červená vína

Ve tvaru tulipánu s větším obsahem než na bílé víno

 

Které smysly při degustaci zapojujeme?

ZRAK

Jako první zhodnoťte čirost vína. Pak se zaměřte na barvu, která se liší dle vyzrálosti, metodě zpracování a odrůdě hroznů. Svou roli u barvy hraje i ročník.

Bílé víno:

Barva má odstín od bezbarvé až po skoro zlatou (měděnou).

Růžové víno:

Odstín se pohybuje od narůžovělé až po jemně jahodovou červenou.

Červené víno:

Můžete hledat nafialovělou až temně červenou barvu.

 

Čich

Při všech degustacích je čich jedním z hlavních indikátorů. Podle čichu hravě odhalíte vadu v podávaném víně. Zároveň díky němu jste schopni rozeznat vůně například kořenité, ovocné, květinové, minerální či mléčné tóny. Aby se vůně správně uvolnila, je potřeba víno podávat ve správné sklenici. Zakružte a přičichněte. Nebojte se nos ponořit téměř až do skleničky.

Chuť

Náš jazyk je schopný rozeznávat 4 resp. 5 chutí – hořkou, sladkou, slanou, kyselou a umami. Pro

nejlepší poznání chuti mějte víno v ústech 10 vteřin. Při analýze chuti hodnotíme intenzitu, kvalitu, čistotu chutí, ale také tzv. dochuť. Dochuť je délka trvání chuti po polknutí vína. Pokud zmizí rychle, je víno tzv. krátké. Pokud trvá dlouho, je víno označováno za dlouhé.

 

Dělení vín na kategorie

suchá

max. 4 g/l nebo pokud rozdíl zbytkového cukru do 9 g/l a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 g a méně

polosuchá

4,1–12,0 g/l nebo pokud rozdíl zbytkového cukru do 18 g/l a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 g a méně

polosladká

12,1–45 g/l

sladká

45 a více g/l

 

Sekty a šumivá vína

brut nature max. 3 g/l

brut 15 g/l

extra dry 12 až 20 g/l

sec 17 až 35 g/l

demi-sec 33 až 50 g/l

douxnad 50 g/l

ČNM = český normalizovaný moštoměr, kterým se měří přírodní cukernatost moštu, udává kg cukru ve 100 l moštu

Slámové víno

Smí se vyrábět pouze z hroznů před zpracováním skladovaných na slámě, rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň tří měsíců.

27 ČNM

Ledové víno

Jak již z názvu vyplývá, vyrábíme jej lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně–7 °C. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstane část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů. Ledová vína bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná. 27 ČNM

Výběr z cibéb (hrozinka)

je víno vyrobené z hroznů, jež se díky zrání změnily na hrozinky – cibéby. Víno je velmi extraktivní, sladké a velmi vzácné. 32 ČNM

Výběr z bobulí

Vína obsahují vyšší obsah přírodního cukru. Chuť mají plnou, polosladkou či sladkou. 27 ČNM

Výběr z hroznů

Víno plné chuti, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, často i s vyšším obsahem zbytkového cukru. 24 ČNM

Pozdní sběr

Hrozny pro tato vína sbíráme, jak název sám napovídá, v pozdějším termínu. Jsou považována za vína kvalitní suchá i polosuchá, s odrůdovou typičností. 21 ČNM

Kabinetní vína

Bývají lehčí, ovocná, suchá, příjemně pitelná vína s nižším obsahem alkoholu. 19 ČNM

Jakostní víno s přívlastkem

Vyrábíme z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Tato vína se nesmí dodatečně doslazovat. Uvádí se oblast, podoblast, cukernatost a další. 15 ČNM

Jakostní víno

Je vyráběno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu. Na etiketě se uvádí odrůda, oblast a další údaje. Může být uveden také ročník. Musí být zatříděno danými schvalovacími orgány. 15 ČNM

Zemské víno

To smí být označováno názvem odrůdy a na etiketě můžeme často najít ročník i zeměpisné označení původu.14 ČNM

Víno

Dříve se jí říkalo stolní víno. Zde může být zvýšená cukernatost přídavkem sacharózy. U této kategorie se na etiketě neudává odrůda, ročník ani oblast.11 ČNM

 

Tipy kam v Praze za vínem

Na břehu Rhôny

V Praze mají 6 poboček a 1 v Olomouci. Vína vybírají přímo ve Francii tak jako kdysi, než se jim stala záliba obživou, vybírali víno pro potěšení vlastní nebo blízkých a přátel.

Na břehu Rhôny Výtoň

Na Hrobci 410/1, Praha 2

www.nabrehurhony.cz

+420 733 785 377

provozvyton@pasapas.cz

 

Na břehu Rhôny Karlín

Rohanské nábř. 657/7, Praha 8

www.nabrehurhony.cz

+420 733 785 577

 

Na břehu Rhôny Za rohem

Rašínovo nábř. 410/32, Praha 2

www.nabrehurhony.cz

+420 733 785 665

provozvyton@pasapas.cz

 

Na břehu Rhôny Francouzská

Francouzská 246/84, Praha 10

www.nabrehurhony.cz

+420 222 932 236

 

Bistro Na břehu Rhôny Dejvice

Puškinovo nám. 633/13, Praha 6

www.nabrehurhony.cz

+420 733 786 081

 

Vinárna Na břehu Rhôny Dejvice

Puškinovo nám. 633/13, 160 00 Praha 6

www.nabrehurhony.cz

+420 733 786 080

 

 

Prosekárna

Praze mají 4 pobočky, 1 pobočku v Pardubicích. Vyberete si tu od lahví na příjemný večer po reprezentativní dárky.

Prosekárna Slezská

Slezská 48, 120 00, Praha 2

slezska@prosekarna.cz,

+420 775 565 813

 

Prosekárna Myslíkova

Myslíkova 16, 120 00 Praha 2

myslikova@prosekarna.cz,

+420 774 400 926

 

Prosekárna Vysočany

Paříkova 910/9, 190 00 Praha 9

vysocany@prosekarna.cz,

+420 725 806 256

Prosekárna Letná

Jirečkova 1012/9, 170 00 Praha 7

letna@prosekarna.cz,

+420 722 905 291

 

Pizza & Pasta Restaurant Al Mulino

Národních hrdinů 2, Praha 9

almulino@pddp.cz

www.pddp.cz/pizzerie-al-mulino

Pokud jste milovníci vína ať už červeného, bílého, růžového či šumivého, rozhodně neuděláte chybu v návštěvě italské restaurace Al Mulino v Panském Dvoře Dolních Počernicích. Samozřejmě, že zde mají velký výběr italských vín, a co si budeme povídat, každý ví, že Italové vína opravdu vyrábět umí.

Ke každému vínu dostanete džbán s vodou a můžete si k vínu vybrat ze široké nabídky italských dobrot a pokrmů. Pokud ale jdete přímo jen na víno, doporučíme si k němu objednat talíř vynikajících sýrů na chuť. Kdybyste si náhodou nevybrali mezi italskými víny, můžete v krásné sklepní vinotéce sáhnout i po moravských či rakouských vínech. A kdo by měl zrovna co slavit, naleznete tu i francouzské Champagne. Tak přijďte posedět do útulného Al Mulina s výhledem na zámecký park s rybníkem a vychutnat si svou sklenku dobrého vína.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také