Nebo můžete zkusit
Co se děje
Článek

#tourvydejniokna 9 - centrum Prahy, gastro nebe a pivní rochnění

Slunce se ve středu 17.2. umoudřilo a provázelo nás celou naší #tourvydejniokna. Tentokrát 9. v pořadí. Nevěřili byste, ale obrovsky se to odrazilo nejen na náladě naší, ale i na náladě restauratérů, které jsme ten den navštívily.

S naším osvědčeným týmem Radka, Lucka, Romana jsme testovaly tentokrát 3 podniky The Pub Praha 1, Rest., Kulový Blesk Ječná.

V The PUB Praha 1 nás vítá Milan Tarabík, tvář podniku, chlapík s veselou myslí a mnohaletými zkušenostmi z gastro oboru. ‚‚Pozval bych vás dál, ale nemůžu." Nejde nevidět jeho rázem posmutnělý výraz. 

‚‚To nevadí, Milane, my už jsme si zvykly." Než to dořekneme, nese se kávička a denní nabídka, která je výrazně zkrácená, než je tady běžné. Najdete v ní každý den 2 hlavní jídla, polévku a nechybí hambáč. Vedle denní nabídky udržují i stálou polední nabídku s klasikami jako jsou řízek, caesar, wrap, a club sandwich. Super jídla, až půjdete na procházku Prahou.

Inu, co naplat, dnes si u vás dáme do nosa, doneste nám lososa. 

Lososa jsme ochutnaly na místě, cena 129 Kč prostě neodpovídá kvalitě. Toto jídlo by mělo stát víc, mnohem víc. Ale jak Milan říká ‚‚Je nám jasné, že i lidé z kanceláří na tom nemusí být zrovna nejlépe v této době, a tak se jim snažíme udělat pomyšlení za férové ceny." S sebou pro testování dětmi bereme řízek a club sandwich. Jestli budou boule za ušima, jako při minulé tour, uvidíme večer. Tak nějak tušíme, že ano. 

Veselá příhoda s odtaženým autem se prozatím nekoná, můžeme tak směle vyrazit do dalšího podniku. Do restaurace Rest. to z The PUB Praha 1 máme jen kousek.

Moje gastrokavárnohospodorestauracopovalečské srdce zaplesá už z dálky. Zahrádka, která sice ještě není připravená k posezení, ale úplně k tomu láká, z reproduktoru hraje hudba a v pozadí vidím lahev skvěle vychlazeného prosecca. Upss, dobře, to prosecco tam nebylo, ale úplně jsem si ho tam dovedla představit. Atmosféra tohoto rodinného podniku vás prostě vcucne a pustí až večer. 

Přicházíme v čase po obědech, můžeme si tak na chvíli popovídat s majitelem Michalem i kuchaři Jirkou a Danielem. 

‚‚Jaké to je vařit v otevřené kuchyni?" (do otevřené kuchyně je vidět i ze zahrádky pozn. redakce)

J. a D. ‚‚Má to spousty výhod, musíme si více dávat pozor na pusu, nestane se vám tak, že byste u nás zaslechli něco nevhodného. Zároveň vidíme přímou reakci hostů na naše jídlo, což je hlavně při úsměvu a přikyvování hlavou skvělý pocit. Když vidíme dosolování, zbystříme."(smích)

‚‚Aha, tak to mě zajímá, jak kontrolujete kvalitu jídel?"

M. ‚‚Každý den máme ráno meeting, při kterém si řekneme, jaká jídla ten den vaříme a všechna jídla přechutnáme. Toto dodržujeme i nyní při omezeních, kdy vaříme do krabiček."

R. ‚‚Spojení krabiček a vašeho jídla, to je peklo, ne?"

M. ‚‚Je, museli jsme nějaká jídla, která jsou u nás i nejvíce oblíbená, vyřadit. Jako například kalamary, těmi jsme vyhlášení. Věříme však, že jsme je dostatečně nahradili jinými specialitami, které jsou pro transport v menu boxech vhodnější. Čerstvé ryby máme v nabídce nadále."

R. ‚‚Když pošleme šéfa pryč, co mi o něm prozradíte?"

J. a D. ‚‚Je to srdcař, pracují tu spolu se svou paní, známe i jejich děti a pro hosty by se doslova roztrhal." ‚‚Někdy je to sice trošku náročnější, ale co bychom pro něj, potažmo pro tento podnik, neudělali." ‚‚Máme to tu moc rádi, nechá nás dělat hodně věcí podle svého, což není všude samozřejmost." ‚‚Můžeme si hrát s menu a vymýšlet stále nějaké novinky."

Tajně jsem doufala, že si kluci kuchařský na něco postěžují. Znáte to, když je vše zalité sluncem, je to podezřelý, a nebo jsou prostě dobří. 

Výběr, co ochutnat, jsme tentokrát nechaly na Michalovi. To jsme ale netušily, že nám pomalu nechá připravit lístek odshora dolů. Výmluvy, že jako hubneme, byly marné. A popravdě jsem nadšená, že jsme toho mohly tolik ochutnat. 

Co jsme ochutnaly?

  • Dýňovou polévku s kokosovým mlékem, červeným curry a dýňovým olejem
  • Tatarák z hovězí svíčkové s uzenou majonézou (můj favorit)
  • Dušený hovězí chuck roll po burgundsku s bramborovým pyré a pečenou kořenovou zeleninou (‚‚Zavolej zpátky ty kuchaře, ať nám hned řeknou, jak dělají tu omáčku, to není možný, já to doma takhle nikdy neudělám.")
  • Houbové risotto s lanýžovým olejem a vejcem (Romana nejí maso, volba byla jasná)
  • Telecí pavouček na zeleném pepři se šťouchanými brambory se slaninou a pórkem 
  • Kokosová panna cotta s višněmi (Prostě gastro porno, jak dezerty nemusím, tak tady se o něj strhla mela. Dobře, vyhrála Romana, protože neměla ta skvělá masová jídla, ale otestovaly jsme pořádným soustem.)

Mám takové tušení, že zahrádka restaurace Rest. nás ještě uvidí. A doufáme, že brzo. Teď ale tradááá, jedeme na pořádný pivo.

‚‚Ahoj ahoj, máte plné lednice?" ‚‚No, že váháš, pojď si vybrat, Radunko!"

Abych to vysvětlila, podnik Kulový Blesk Ječná je kultovní podnik, který se před rokem přestěhoval na novou adresu Melounová 5, Praha 2 , vchod z Ječné. Udělali rekonstrukci, otevřeli a zavřeli. Zavřeli hospodu, ale krám s těmi nejlepšími pivy z malých, menších a úplně těch nejmenších pivovarů je otevřený. Stejně tak i e-shop.

Kdo moje reportáže čtete pravidelně, víte, že pro takové podniky mám slabost. Podniky, za kterými stojí kluci jako je Libor. Oddaný svému oboru, neustále s novými nápady a elánem. To vše může za to, že Libor se společníky do České republiky vozí piva z celého světa, za nedlouho otevírají svůj vysněný pivovar Bad Flash a vymýšlí, jak podpořit ty, kteří neměli v životě moc štěstí. Jak říkám, chlap s velkým Ch. 

Ale zpět ke Kulovýmu Blesku v Ječný. Představte si, že založili celoročního Ježíška. Každý měsíc vám 24. pošlou v pivním předplatném nadílku speciálních piv, která pro vás ochutnali a po přísném testování vybrali. Noo, co naplat,  je potřeba si dělat radost!

I my jsme si samozřejmě radost udělaly a pěknou řádku piv si domů odnesly. 

A co vy, který podnik z naší dnešní #tourvydejniokna navštívíte jako první? Napište mi na radkavokurkova@prazskejrej.cz Těším se!

Vaše Radka

šéfredaktorka

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.