Nebo můžete zkusit
Co se děje
Článek

#tourvydejniokna 1

#tourvydejniokna je seriál, ve kterém vás provedeme po pražských podnicích, které v době corona opatření mají otevřená výdejní okna a připravily pro vás spoustu delikates a speciálních nabídek.

První díl #tourvydejniokna jsme jely v sestavě 3 holek (Radka - šéfredaktorka, Romana - foto, Lucka, která u nás v redakci dělá dobro, jako abychom se všichni cítili dobře). Dovedete si asi představit, jak jsme si to užily. Pořádně, samozřejmě.

Naše kroky vedly do 4 podníků. Bernard Pub - Anděl, Café Re:public - Petřín, Restaurace Na kopečku - Praha 4 Budějovická, Restaurace Jáma - Praha 1.

Nejdříve jsme zajely do Bernard Pubu Anděl. Výdejní okno otevřeli teprve 22.4., takže jsme byly zvědavé, jaká byla reakce od hostů, jestli upravili nabídku a jak se s celou situací popasovali.

‚‚Dobrý den, je tady Jitka?" (Jitka je provozní manažerka Bernard Pub Anděl) ‚‚Já vám ji hned zavolám."

‚‚Tak co, holky, něco si dáme né? Než přijde Jitka"

Naše volba nemohla padnout na nic jiného, než na hambáč, který se na nás smál ze sice celkem zúžené nabídky, ale denně ji mění a vybere si každý. Protože si tenhle den chceme pořádně užít, tak nám k tomu namíchejte Aperol Spritz. (Protekčně a kvůli fotkám do skleničky, jinak se samozřejmě z okýnka podává v kelímku.) 

Lucka

Mezitím přišla usměvavá Jitka. Ale, co to nevidím, Jitka přišla v rondonu.

‚‚Jitko, to je dost nezvyklé, vidět vás v rondonu. Jak to, co to?" ‚‚Šetříme náklady, kde se dá, tak jsem naskočila do rondonu, alespoň si tuto práci zase připomenu. Já i kolegové pracujeme bez nároku na mzdu, abychom podnik podrželi. Máme to tu rádi, a kdyby měl Bernard Pub Anděl skončit, byla by to strašná rána."

Za tu chvilku, kterou jsme u okýnka byly, hosté chodili, což je pozitivní. Čekací doba byla v řádech minut, a kdyby vás bolely nohy, ochotný číšník vám podá židli. Čepované pivo vám zde načepují do kelímku, nebo 2l petky. Případně do vaší nádoby. Ceny piva 0,5 l 39,- Kč. Když si dáte Aperol Spritz, dostanete dárek - klobouk, nebo stylové brýle. Odcházely jsme s několika kusy klobouků i brýlí. 

Druhou zastávkou byl můj oblíbený podnik Cafe Re:public. Naštěstí jsme byly autem, chudák já, Radka, jsem vše odřídila, ale vyhnuly jsme se tak stoupajícímu kopci až k Petřínské rozhledně. Lanovka je nyní kvůli covid opatřením zavřená, což tomuto podniku trošku ubližuje, ale upřímně, taková procházka s rodinkou až do Cafe Re:public může být skvělým tipem, jak si užít víkend. Minimálně děti se unaví a přestanou prudit. 

Pokud nejsou mimořádná opatření, je lanovka v provozu; v letním období (duben – říjen) jezdí od 9.00 do 23.30 hodin.

Ale pojďme zpět ke Cafe Re:public. Přivítala nás milá a usměvavá, ano i přes roušku je úsměv vidět, Michaela Karabcová, marketingová manažerka tohoto podniku.

‚‚Hlavně se nás neptejte, jak se máme, na tuto otázku se špatně odpovídá." ‚‚Dobře, nebudeme, ale než se pustíme do hovoru, něco si u vás dáme. Holky už mají žízeň." I tady míchají oblíbené letní drinky, čepují pivo, ale moje oči se zastavily u skvěle vypadající ledové kávy. Takže pro řidičku jednu ledovou kávu, Lucka Aperoll Spritz, Romča pití vynechá a jeden hot dog.

Uaa, to ale není žádný pidi hot dog, to je pořádný kusanec, až si Lucka při jeho konzumování pořídila památku na své oblíbené pruhované tričko.

‚‚Míšo, když jsme přicházely, zahlédla jsem, že jste dávala nějaký pamlsek krásnému pejskovi, ten je váš?" ‚‚Ne, takhle my tu rozmazlujeme všechny pejsky, kteří k nám přijdou a páníčkové to dovolí. Voda pro příchozí čtyřnohé hosty je pak samozřejmostí." 

Michaela Karabcová, marketingová manažerka Cafe Re:public

Jako velmi vstřícný krok od provozovatelů Cafe Re:public vítáme poskytnutí jednorázových rukavic a dezinfekce u výdejního okýnka pro hosty zdarma.

Z Petřína se nám nechce, ale tlačí nás čas a hlavně Restaurace Na kopečku je také velké lákadlo. Jedná se o klasickou restauraci s tankovým pivem Pilsner Urquell. (V období corona virových opatření čepují pivo sudové.)

Přijíždíme kolem 13:00 a u výdejního okénka se střídá usměvavá servírka a sympatický číšník. ‚‚No to je dost, že jste tady," vítá nás v legraci pan provozní Adam. ‚‚Co si u nás dáte? Chcete pivo, a sebou do petky taky?" ‚‚Tak dali bysme si jedno." Jasně, připravíme do kelímku a do petky taky, ať si to holky užijete." ‚‚No, když jinak nedáte, my si s tím poradíme."

Ochutnaly jsme samozřejmě i jídlo. Na doporučení jsme vybraly vepřovou panenku, grilovanou zeleninu a hranolky. Grilovaná zelenina byly pořádné kousky čerstvé zeleniny, žádný mrážo. Maso udělané na palec nahoru.

Co si ceníme je, že mají recyklovatelné jednorázové obaly na jídlo - papírové tašky a pet lahve s odnosným uchem. Prostě je vidět, že tedy s rozvozy mají už svoje zkušenosti. Udělat vám radost jsou připraveni od pondělí do pátku 10:00 -14:00. Obaly i rozvoz do 2 km jsou zdarma. Podle počtu hostů za dobu, kterou jsme tam byly, si toto neceníme jen my. A to je dobře. 

 

Vepřová panenka, grilovaná zelenina, hranolky v Restauraci Na kopečku, Pelhřimovská 1021, Praha 4.

Burgrem jsme den začínaly, tak s ním i naší první #tourvydejniokna ukončíme. Naše kroky vedou do legendární Restaurace Jáma, kde nás čekal majitel Max, provozní Lukáš a servírka Kiki.

Klasické vřelé uvítání od Maxe v podobě podání ruky a pusy na tvář musíme tentokrát vynechat. Nemůžu si nevšimnout, že Maxovi zmizel i pověstný americký úsměv - rouška nerouška, vidět to je. Zavření jeho podniku, kde to vždy žilo, dunilo skvělou náladou, hrála hudba, pily se drinky a pivo, nese hodně špatně. O tom, jak celou situaci vnímá, jsem vám natočila rozhovor, který najdete na našich sociálních sítích.

Ochutnali jsme American dream burger, cena za lidovku 130 Kč, k němu 0,5l pivo za 30 Kč. Ale jo, tady se nám taky líbí. 

American dream burger, Restaurace Jáma, V jámě 7, Praha 1.

V Jámě na covid situaci zareagovali v několika směrech, zavedli rozvozy jídel přes Uber Eats, Wolt a nebo vám ho přiveze Lukáš. Pivo je za nyní za neskutečnou cenu 30 Kč, i cena jídel šla hodně dolů, ale kvalitu drží. Jak říká Max ‚‚V kuchyni vaří šéfkuchař, kdybych to nemohl dělat pořádně, tak to nebudu dělat vůbec."

Pro dnešní den toho s holkami máme tak akorát. Odnášíme si plná bříška, mnoho dojmů, pozitivní zkušenosti a několik pet lahví s pivem jako křen. Je až neuvěřitelné, jak se majitelé podniků v tuto dobu rvou. Jako lvi. Jsem na ně pyšná. 

Brzo na čtenou.

Vaše Radka

šéfredaktorka

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.