Co se děje
Článek

#tourgastro 7 - Bramborák, jako pádlo, pivo jako křen a koláč od paní domácí

V 7. dílu #tourgastro spolu s námi ochutnáte bramborák velký jako pádlo, pivo jako křen a koláč od paní domácí. Hmm, už jen při vzpomínce máme chuť se do Restaurace Zanklovka a Restaurace Čertousy vrátit. 

Původně jsme vás chtěly vzít ještě do Langosh gangu, za klukama, kteří vládnou Praze 7 novinkou ve street foodu - langoše, jak je neznáte, vymazlenými do naprostého gastro porna. Proč na langoše tentokrát nedošlo se dozvíte v reportáži.

Sedmou #tourgastro jsme odstartovaly v pravé poledne, v Restauraci Zenklovka. Tento podnik v minulosti moc dobré jméno neměl, hosté se sem příliš nevraceli.

Toto se rozhodli změnit noví majitelé, kteří zde od června kralují. Uznejte, to jsme si nemohly nechat ujít. Nové provozovatele známe, mají mnohaletou praxi z provozu jiných podniků, a tak jsme tušily, že změna bude znát.

A byla.

,,Ahoj Adame."

‚‚Ahoj, ahoj, to jsme rádi, že jste si k nám našly taky cestu." 

‚‚Hoříme zvědavostí, jak se vám to tady podařilo změnit a hlavně chceme něco ochutnat, co si máme dát?"

‚‚U nás? Všechno máme skvělý, to je jasný. Jestli chcete opravdovou pecku, na kterou se nám hosté vrací, dejte si bramborák a burger, který vyhrál na burger festu 2019 první místo."

Musely jsme se začít smát. Burger, to tu dlouho nebylo. Ale vítěze z festivalu jsme ještě neochutnaly. 

‚‚Dáme si tedy bramborák, burgera a jedno jídlo z polední nabídky - řecký salát. A pivo. Tankový Pilsner Urquell mám pocit k bramboráku jen zasyčí."

Ceny určitě nejsou to, co by vás odradilo od návštěvy. Polední nabídka od 109 Kč do 136 Kč. Burger s trhaným žebrem (vítěz na festivalu 2019) 235 Kč včetně steakových hranolek, Bramborák se zelným salátkem 145 Kč.

Burger s trhaným žebrem (vítěz burger fest 2019) se steakovými hranolky

Poctivý Bramborák s domácím zelným salátem

Delikatesy jsme si vychutnaly na zahrádce, která je překvapivě, vzhledem k lokalitě, prostorná, útulná, našlo se zde i místo pro dětské menší hřiště, kulečník a hlavně je v provozu po celý rok. Pro nadcházející sychravé počasí dobrá zpráva. 

Burgera jsem testovala já, Radka, ale samozřejmě jsem zkusila i bramborák, na kterém si pochutnávala Romana (naše testerka vege jídel a hlavně nejlepší fotografka na světě). Řecký salát jsme si rozdělily fifty fifty.  

Tímto se pomalu dostáváme k důvodu, proč jsme při naší #tourgastro vynechaly návštěvu Langosh gangu. V Restauraci Zenklovka jsme se tak dobře a tak moc najedly, že bychom senzační langoše nedokázaly dostatečně ocenit. Kluci těšíme se příští středu na viděnou. Dáváme si vás na první místo. 

Objevte i vy kouzlo Libeňské Restaurace Zenklovka. Noví majitelé vědí co dělají, jídlo má skvělý poměr cena výkon, pivo tankové plzeňské, sportovní přenosy, pokud tedy nějaké budou, vám pustí rádi, na zahrádce chytíte poslední sluneční paprsky tohoto roku a pokud se letos nevzdáte své oslavy nebo firemního večírku, postarají se o vás s maximální péčí. Chci si rezervovat stůl.

‚‚No Romčo, po dobrém obědě je čas dát si kávičku a něco sladkého za zoubek, co říkáš?" ‚‚Jsem za."

Sedáme do firemního třeskoletu a frčíme do Horních Počernic, doneslo se nám do redakce, že v Restauraci Čertousy peče koláče paní domácí a sjíždějí se na ně hosté ze široka, daleka. 

Restaurace Čertousy je na samém konci Horních Počernic, při cestě na Zeleneč. Je součástí komplexu, který nabízí spoustu možností, ať už pro rodinný slavnostní oběd, přes firemní akce, školení, svatební hostiny, až po výlety na kole. 

Znáte ten pocit, když přijedete k babičce a víte, že dostanete ten nejlepší koláč, polévku, či pečené kuřátko na světě? Cítíte domácí atmosféru a víte, že o vás bude postaráno i když vy nebudete muset hnout prstem. Jen si tu chvíli prostě užijete.

Přesně takto jsme se cítily my. Sedly jsme si na druhou terasu v uzavřeném dvoře, na stolech byly čerstvé květiny, všude uklizeno, číšník u nás byl během chvilky. 

‚‚Dáme si kávičku a váš vyhlášený koláč prosím." Ano, samozřejmě, dnes máme borůvkový."

Během naší odpolední siesty jsme měly příležitost popovídat si s majitelem Restaurace Čertousy, panem Stárou, jeho manželkou, dcerou, zeťem i vnučkou. Jaký větší důkaz, že se jedná o rodinný podnik, bychom ještě mohly chtít?

Dostalo se nám prohlídky celého areálu, viděly jsme krmení kaprů (tedy jestli to nebyly velryby), nakoukly jsme do vinného sklípku, kam když se schováte, nikdo vás nenajde, prošly jsme si zahradou, na které se chystá v říjnu pivní festival, probíhal tu koncert Laca Deziho a můžete tady být i vaše společenská událost. Nakoukly jsme do hotelových pokojů i do  prostor, které se teprve připravují. Musíme uznat, že práce tu je dost a hodně jí už bylo uděláno. Líbí se mi, když někdo nesedí, nečeká a prostě maká. A to tady platí na 100%.

Co vy, kde jste prožili v poslední době skvělý gastro zážitek? Inspirujte pro jednou zase vy mě. 

Těším se.

Vaše Radka. šéfredaktorka

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také