Co se děje
Článek

Prosincové gastroakce napříč ČR

Hledáte inspiraci, kam vyrazit a neváháte sednout za volant a vzít rodinu či známé na výlet třeba do vedlejšího města nebo dokonce i dál? Pak vám přinášíme rozličné tipy, kam můžete vyrazit za jídlem a chuťovými zážitky v prosinci v různých krajích naší krásné zimní vlasti.

Středočeský kraj

Soutěž o nejkrásnější a nejchutnější vánočku

Pokud chcete ochutnávat vánočky anebo si přímo i zasoutěžit se svým výtvorem, mrkněte na stránky Muzea T. G. M. v Rakovníku. Posuzovat se budou profesionální i domácí výrobky a k poslechu zahrají Křivoklátští hudci. Vstupné dobrovolné, pokud dodáte soutěžní vánočku krátce před otevřením, pak dokonce volné. Vánočková soutěž se koná 12.12. v 17 hod.

Ústecký kraj

Den sv. Mikuláše v Mostě

Oblastní galerie a muzeum v Mostě pořádá 7.12. od 10 do 18 hod tradiční adventní slavnost. Bude probíhat fler jarmark na půdě, divadýlko, koncerty. A pro ty z vás co hledáte dobrou krmi, bude k dispozici k zakoupení třeba raclette, delikátní studené dezerty chráněné kavárny La Ponto Litvínov a dobrá káva či horká čokoláda. Přece jen, do muzea s dětmi se dá jít nejen za jídlem. Vstupné 30 Kč dospělí, 10 Kč dítě nebo 60 Kč rodina.

Plzeňský kraj

Africké trhy

Že vám zima leze krkem, ale na dovolenou není čas? Co si zpestřit jídelníček nákupem úžasných afrických dobrot v plzeňském Depu2015? Roztodivné banány, dračí ovoce, mučenky, avokáda, čokolády… co jen se podaří přivézt a většina přímo od tamních farmářů. Vstup na trh je zdarma, 22.12. od 10 do 17 hod.

Adventní brunch s Mikulášem

Vyzkoušejte netradiční rodinný brunch s Mikulášem, čertem a andělem. Čeká vás welcome drink, bufet pro děti i dospělné, neomezené nealkoholické nápoje, pivo či víno. Pro děti bude připravena zábava. Brunch si můžete po rezervaci dát 8.12., cena je 750 Kč za dospělého, do 14 let poloviční cena, do 5 let zdarma v Courtyard by Marriott Pilsen v Plzni.

Jihočeský kraj

Vánoční degustace v Hospůdce u Štěpána

Tato hospůdka na jihu Čech proslula v Ano, šéfe a je známá svými steaky z biochovu a přílohami z vlastní zahrady. Pokud však chcete něco víc speciálního, můžete zkusit zdejší vánoční degustaci, která se koná 13.12. Menu obsahuje amouse bouche, předkrm, polévku, 3 chody a dezert, to vše s láskou připravené. Cena menu je 2000 Kč a rezervace dopředu nutná!

Jihomoravský kraj

Kurz výroby sýrů v Bučovicích

Možná že vás napadlo, jak se některé vaše oblíbené věci dělají a rádi se učíte novým věcem. Pokud ano, kurz výroby sýrů je přesně pro vás. Od mléka po sýr je proces, který se zde naučíte. Sýr si odnesete domů a k tomu dostanete návody, abyste nezapomněli a mohli oslnit své přátele třeba na Silvestr. Cena 800 Kč a sýraři se stanete 14.12. pokud si rezervujete své místo.

Den smaženého veganského „hermelínu”

Ochutnat snad novou stálou položku menu Vegalite v Brně „hermelín” Kešumbert budete moci od (a hlavně prvně) vychutnat 10. 12. Cenu pokrmu ještě neznáme, ale restaurace tvrdí, že tato plnohodnotná náhražka pomazlí vaše chuťové pohárky!

Moravskoslezský kraj

Vánoční veganské pečení a nepečení

Tradiční cukroví v netradičním veganském stylu. Kapacita je jen 10 osob, takže pokud chcete něco z tohoto umění ovládnout a pochlubit se třeba raw Rafaelo kuličkami, vegan perníčky nebo bezlepkovou vánočkou čí celým štědrovečerním menu, je třeba se registrovat. Cena je 999 Kč a s „plnými bříšky” si odnesete i kuchařku z kurzu. Zapečte si to 8.12. od 16 hod Ostrava.

Humří sobota v Hogu

Na závěr něco hogo fogo v Ostravě. Takový malý humří předvánoční svátek 21.12. Podávat se bude mimo jiné bisque, rybí a hovězí tatarák, hovězí carpaccio, humr se salátem, pečivem, bylinkovým a chilli máslem. Rezervace po telefonu nebo na baru se zálohou nutná.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.