Co se děje
Článek

PIZZA –⁠ nejoblíbenější slaný koláč na světě

Přečtěte si zajímavé povídání o této skvělé italské pochutině.

Je vůbec někdo, kdo pizzu nemiluje? Víte odkud tento kulatý kulinární zázrak pochází nebo kde najdete nejstarší pizzerii na světě? Pizza má svůj festival a dokonce i mezinárodní den. A věděli jste, že základní surovinu, tedy rajčata, považovali Italové zpočátku za jedovatá? A že má pizza i svůj mezinárodní den?

Pizza

Samozřejmě, že už těžko zjistíme, kdo hrubě mleté obilí přetvořil v těsto, vytvaroval a následně opekl na žhavém kamení. Prvními degustátory prosté chlebové placky, dnes po celém světě známé pod názvem pizza, byli patrně již staří Egypťané. A je zřejmé, že egyptská verze měla na míle daleko k té, kterou známe dnes my. Egyptský základ přejali již více než 1000 let před naším letopočtem původní obyvatelé dnešní Itálie.

Pizza

Podobné placky pekli z hrubých zrn, později začali zrna drtit a péct na kamenech. Zmiňované pečivo ale spíše než k jídlu sloužilo jako talíře. Římané jsou považováni za ty, kteří z Egypta dovezli kvasnice a přidali je do těsta.

Řekové pojmenovali tuto prehistorickou lahůdku výrazem plankuntos a ve své době byla tak oblíbená, že ji zmiňoval i Hérodotos nebo Cato starší. O chlebových plackách potřených lesním ovocem píše ve svém eposu Aeneis také slavný básník Publius Vergilius Maro.

Pizza

V bitvě u Bicocca Španělé v roce 1522 maří snahu švýcarsko-francouzské koalice dobýt Miláno a následně se z Nového světa do Evropy dostávají rajčata. Zpočátku jim lidé nedůvěřují a podezřele rudým plodům přisuzují jedovatost.

Rajská jablka zprvu slouží k dekorativním účelům. Chudoba a hlad rolníků v Neapoli ale dala vzniknout prvním kulinárním experimentům. Chlebovou placku potřeli pastou z rajčat a vsunuli do pece. Jistě by je ani ve snu nenapadlo, že se tím zaslouží o jeden z nejdůležitějších momentů italské gastronomie.

Krátce na to už si na novince pochutnávali v celém městě a v roce 1738 spatřila světlo světa první pizzerie. Původně šlo o malý stánek ve středu města nazvaný Port’Alba, ten ale v roce 1830 nahradila skutečná restaurace. Pokud se na tomto místě ocitnete, nezapomeňte ji navštívit, podnik zvaný Antica pizzeria Port‘Alba Vomero totiž existuje až dodnes. V 19. století přijíždí do Neapole v doprovodu manželky, Markéty Savojské, italský král Umberto I. Pekař Raffaele Esposito jim pošle pizzu v barvách italské vlajky. Sytě červenou symbolizují rajčata, bílou barvou přispěla mozarella a zelenou dodala bazalka.

Pizza

Král, ale především jeho žena, jsou pokrmem nadšeni, a pizza díky Markétě získá jméno - Margherita. Popularity se pizza dočkala i ve Spojených státech, kde v roce 1905 vznikaly první pizzerie.

V 70. letech minulého století už nacházíme pizzerie ve všech větších městech západní Evropy. Spolu s Margheritou patří mezi nejznámější sýrová pizza Quattro formaggi, Capricciosa s rajčaty, mozarellou, sušenou šunkou, vajíčky, žampióny a artyčoky. A konečně Napoletana zdobená rajčaty, ančovičkami a olivami.

Milovníci pizzy by si měli do svého kalendáře zapsat den 9. února, kdy tato celosvětově oblíbená pochoutka slaví svůj Mezinárodní den. Tuto oslavu iniciovala Mezinárodní asociace pizzy v roce 1984. Pizzerie po celém světě obvykle nabízejí v tento den speciální nabídky nebo slevy na pizzu. Některé restaurace také pořádají kuchařské soutěže nebo degustace, aby tento den oslavily.

A kam na skvělou pizzu? Zajděte si do Al Mulino v pražských Počernicích. Výbornou pizzu ochutnáte také v síti restaurací Aroma. Ať už si vyberete Aromu Quadrio nebo Aromu Harfa, nešlápnete vedle. S otevřenou náručí a pizzou na talíři vás přivítá také karlínská Pizzeria Carllino a smíchovská Pizzeria Corleone Vyzkoušeno za vás!


Pizza

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také