Nebo můžete zkusit
Co se děje
Článek

Pivní styly a vše o pivu

Pivo je náš nádorní nápoj. A víte, na jaká piva si můžete zajít do restaurace?

Bohemian Pilsner

Bohemian Pilsner má dnes žlutou až tmavě zlatou barvu, střední říz a je středně tělnatý. Sladovost a chmelovost by měla být v rovnováze. Ideálně by měl být pro jeho výrobu použit pouze plzeňský slad a delší var, aby se dosáhlo požadované barvy. Dále jemně aromatické chmely, které dodají pivu výraznou a zároveň jemnou hořkost a příjemnou chmelovou vůni. Doznívání je dlouhé a suché, vybízí k dalšímu napití. Pivo tohoto typu má být čisté, bez cizích vůní a chutí, přípusná je pouze kvasničnost u nefiltrovaných piv a lehce diacetyl.

Pivo

Geman Pilsener

Německá varianta plzeňského typu piva. Sladový základ je podobný jako u Helles Lageru, ale už ve vůni dominují německé chmely, které dodávají pivu jemné, kořenité, či květinové tóny. V chuti opět hraje prim chmelová chuť a navíc také hořkost, které jsou podporované sladem. Doznívání je chmelově suché a pobízí k dalšímu napití. Německý Pils je o něco světlejší než český a je i méně tělnatý, říz je střední až středně vyšší. Někdy se ještě dělí navíce sladový a hutnější Bavorský Pils a ostře chmělový severoněmecký.

Pivo

Müncher Hell

Velmi světlý ležák se sněhobílou pěnou. Bývá středně plný se středním nasycením. Ve vůni i chuti dominuje světlý slad, chmelovost téměr není přítomna, hořkost jen velmi lehce. Jedná se o nekomplikovaný, osvěžující, sladový ležák s vysokou pitelností. Do této kategorie dnes patří i piva vařena pro Oktoberfest kromě Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen.

Pivo

Weizenbier

Jde o svrchně kvašené pivo, které bylo původně rozšířené i v českých zemích. Dnes se označuje jako pšeničné pivo bavorského typu. Kromě ječných sladů se používají i slady pšeničné (cca 50%). Vaří se různě silné varianty a v různých barevných odstínech. Klasický Hefeweizen má slámově žlutou barvu, silný kvasnicový zákal a hustou, bílou pěnu. Čepuje se do tenkostěnného, projmutého poháru, ve kterém nejlépě vyniknou jeho senzorické vlastnosti. Ve vůni i chuti můžete nalézt tóny banánu, hřebíčku, lehkou kvasničnost, sladovou natrpklost a podtóny vanilky, někdy lze objevit vemi lehkou chmelovou hořkost. Pšeničné pivo je málo až středně tělnaté (kvasnice tento dojem trochu zachraňují), ale za to je hodně řízné. Jedná se o příjemně pitelné pivo, které výborně osvěží hlavně v parných letních měsících.

Pivo

Witbier

Belgická varianta svrchně kvašeného pšeničného piva (používá se nesladovaná pšenice), nejčastěji ochucená koriandrem a kůrou z pomeranče Curacao. Má velmi bledou barvu, světlou pěnu, vyšší říz a nižší plnost. Je skvěle pitelné,  osvěživé a nenáročné. V chuti i aroma dominuje ovocnost a lehčí trpkost. Chmelová složka je v podstatě neznatelná.

Baltic Porter

Původně svrchně kvašené pivo typu Porter pochází z Anglie. Pivovarští v pobaltských zemích a Polsku adaptovali varný proces na místní podmínky a tak je dnes pobaltský Porter v drtivé většině případů spodněš kvašený. Jde o silné, hutné, tmavě hnědé pivo. Obsah alkoholu bývá 8% a více. Baltic Porter bývá sladově sladký s tóny po mléčném karamelu, čokoládě, kávě a někdy lékořici, přílišná praženost není vhodná. Chuťový profil vhodně doplňuje esterovost připomínající tmavé ovoce (švestky, rybíz, hrozinky). Hořkost není příliš znát.

Pivo

American IPA

Americká verte IPA nemá nic společného se současnou anglickou a už vůbec ne s tou historickou. Jde v podstatě o silnější a více chmelenou verzi American Pale Ale. Barvu mívá zlatavou až měděnou, plnost je střední až středně vyšší a říz střední až vyšší, pitelnost výborná. Obsah alkoholu bývá nejčastěji kolem 7%. Sladovost je v pozadí, mohou se objevovat ovocné tóny po kvasnicích, ale hlavní úlohu hraje chmel. Americký India Pale Ale bývá po aromatických chmelech. Nejčastěji to jsou citrusy (grapefruit, mandarinka), ananas, tropické ovoce (mango, mučenka), borovice, pryskyřice, ale můžete objevit i další chutě a vůně.

Pivo

Pumkin Ale

Vaří se ve Spojených státech na konci podzimu, na svátek Halloween (předvečer Všech svatých, 31. říjen). Většinou se jedná o málo chmelený American Amber Alre, který se ochucuje dýní a směší koření, typickou po pumpkin pie, tedy dýňový koláč (např. skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření, kardamon). Obvykle má 5% až 6% alkoholu, ale vaří se i silnější (Imperial) verze se 7% a více alkoholu. Má jantarovou až měďěnou barvu, velmi slabou hořkost, vůni a chuti dominuje slad a předevčím dýně a použité koření.

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také