Přinášíme přehled toho, jak se koktejly dělají a čím je můžeme nazdobit
Základní nástroje pro výrobu koktejlů
Shaker - čti šejkr
Jedná se o uzavíratelnou nádobu složenou ze dvou či tří dílů. Používá se k mixování koktejlů. Barmani používají podle typu koktejlu různé druhy shakerů:
Boston Shaker
Obvykle jde o sklenici nebo plastovou míchací sklenici a kovový vršek, který se na sklenici nasadí.
Cobbler Shaker
Je třídílný shaker. Skládá se z velké nádoby na suroviny, víka na tuto nádobu, ve kterém je "vestavěné" sítko a menší víčko na zakrytí sítka.
French Shaker
je podobný Cobbler Shakeru, ale skládá se pouze ze dvou částí - velké nádoby a víka bez cedníku.
Strainer - čti strejner neboli barové sítko
Používá se pro scezení koktejlu například, aby v něm nezůstaly kousky ledu. K tomu se využívá speciální barové sítko tvořené děrovanou kovovou plochou a spirálou. To se přiloží na sklenici a poté se přes něj nápoj prolije.
Barová lžička
je poměrně dlouhá, na jednom konci zakončená víceméně jako běžná čajová lžička, ale na konci druhém má často jakési kolečko nebo "protizávaží". To slouží ke zpomalení dopadu tekutiny v případě, že po rukojeti lžičky svedeme proud nápoje tak, aby vytvořil nesmíchanou vrstvu. Samotná rukojeť většinou zatočená, někdy zdobená.
Odměrka
Nádobka sloužící k určení přesného množství tekutin, většinou alkoholu. Existují různé druhy, ale každý barman se jistě neobejde bez odměrky velikosti velkého a malého panáku, tedy 4 a 2 cl. Tato odměrka bývá často kombinovaná.
Muddler
Macerovací palička se používá především na drcení ledu, limet, máty. Neobejdete se bez ní při přípravě Mojita.
Další pomocníci při přípravě koktejlů
Lopatka na led, kleště na led, nalévátko, mixer, lis na citrusy, napichovátko.
Základní rozdělení
Long drinks
Short drinks
Shooters
Jak zdobit koktejly?
Koktejly se základem ginu/vodky se obvykle zdobí důstojnější ozdobou, a to olivami, koktejlovými cibulkami, řezy kůry citrusových plodů nebo koktejlovými třešničkami.
Koktejly se základem rumu zdobí tropické ovoce.
Koktejly se základem tequily - převládá zdobení citrony, limetkami a dalšími citrusovými plody. Koktejly se základem whisky/brandy se zdobí minimálně, někdy vůbec. Pokud ano, převažuje koktejlová třešnička.
Ovoce
- používají se plátky, řezy kůry, měsíčky či jiné tvary
- zdobí se sklenička, ale pokud je to vhodné lze i přímo do koktejlu
Zelenina
- obecně se moc nepoužívá
- vyjímečně kousky mrkve, olivy, koktejlové cibulky a dle botaniky jsem patří i melounové zdobení
Bylinky
- většinou bývají součástí koktejlů
- nejčastější použití máta; meduňka
Koření
- ve vhodné kombinaci doplňuje koktejl
- hřebíček, nové koření apod.
Krusty (Crusty)
- netradiční zdobení - používá se sůl či moučkový nebo třtinový cukr
- barevné kombinace docílíme nakapáním cukru na talířku červenou grenadinou nebo modrým curacaem
Oheň/prskavky
- koktejlů s tímto zdobením není mnoho
- vyvolává velkou pozornost