Co se děje
Článek

Každý den je důvod k oslavě –⁠ co oslavíme v lednu?

Příležitostí k oslavám je mnoho. Mezi ně patří například narozeniny, výročí svatby, křtiny, promoce, nová práce nebo třeba to, že je prostě pátek. Oslavy bývají navíc úzce spjaté s jídlem a pitím. Protože oslava bez dobrot není pořádná oslava, že?

A protože náš blog je především o dobrém jídle a ještě lepším pití, dáme vám každý měsíc několik tipů, co a kde můžete v následujících dnech oslavit.

15. LEDEN DEN BAGELU

Bagel je druh pečiva, který se vyrábí z kynutého těsta a vypadá jako kruh s dírou uprostřed. A tahle "bulka s dírou" udělala pořádnou díru do světa. Bagel začala péct židovská komunita v polském Krakově prý už v roce 1610. Židé je pak přinesli do Ameriky a pak vlastně do celého světa. A víte, proč je v něm díra? Aby se dal pohodlně přenášet na tyči. Bagely jsou populární globálně a jsou k dostání v mnoha různých příchutích, provedeních a dají se skvěle plnit.

A kde oslavit dnešní den? Zkuste vaše oblíbené bistro, protože kdo dnes nemá bagely, jakoby nebyl. Za nás doporučujeme bistro Le Camille. Najdete u nich třeba smažák v bagelu. A to se vyplatí!

Bagely ale nejsou jediné, které slaví 15. ledna. V Itálii se 15.1. slaví Salsiccia Den. A co to ta salsiccia vlastně je? Salsiccia je čerstvá klobása připravená z hrubě nasekaného masa a soli. Doporučuje se ji grilovat na středně silném ohni, aby zůstala šťavnatá. Vyrábí se v několika druzích: vepřové, hovězí, jehněčí a telecí. Lze ji grilovat na pánvi nebo grilu, péct v troubě, nebo můžete střívko odstranit a maso přidat do rizota či těstovin. A kam na ni zajít? Využijte akce PIZZA & PASTA RESTAURANTU AL MULINO, kde si pro vás připravili Týden salsiccie. 

23. LEDNA DEN KOLÁČŮ

Ať už milujete sladké koláče, slané koláče nebo plněné koláče, koláčový den zajistí dobrou záminku, abyste si nějaký mohli beztrestně dopřát. Oslavy k nám přišly z amerického Colorada. Právě v USA maji "pies" velkou tradici, byť se od našich koláčů liší. V polovině 70. let inženýr Charlie Papazian prohlásil své vlastní narozeniny za National Pie Day. Ale slavit může každý, ať už preferujete kynuté koláče nebo třeba frgály. Jedno mají totiž všechny koláče společné – jejich chuť a vůně symbolizuje domov. Mimochodem, znáte tříkrálový koláč?

27. LEDEN MEZINÁRODNÍ DEN ČOKOLÁDOVÉHO DORTU

K čokoládovému dortu asi není třeba cokoliv dodávat. Čokoláda má mnoho pozitiv a kus čokodortu zlepší každý den. Čokoládových dortů je celá řada. Sacher, harlekýn, čokoládový cheesecake, nepečený čokoládový dort,... A takhle bychom mohli pokračovat snad donekonečna.

My jsme si oblíbili čokoládovo čokoládový dort z tapas baru La Boca, který si můžete dát k polednímu menu za krásných 49 Kč.

30. LEDEN DEN CROISSANTŮ

I tento oblíbený typ francouzského pečiva má svůj svátek. Vyrábí se z kynutého máslového těsta překládáním a je oblíbený pro svou lahodnou chuť a křehkost. Croissanty jsou skvělé k snídani nebo svačině, samotné, plněné i obložené. Původně byl croissant považován za typické rakouské pečivo a jeho název pochází z francouzského slova pro "lunu" nebo "měsíc". Jeho historie sahá až do 17. století, kdy byl croissant představen v Rakousku jako pochoutka k oslavě vítězství nad Turky při obléhání Vídně v roce 1683. Croissant se brzy stal oblíbeným pečivem po celé Evropě a byl představen ve Francii v 19. století, kde se stal součástí tradiční francouzské snídaně. 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také