Zajdete občas na degustaci, ale ještě si nejste úplně jistí, jak správně víno degustovat? Případně máte víno rádi, ale skončili jste u ochutnávání doma v obýváku? Inspirujte se, jak víno správně servírova, jak degustova a do jakých sklenic jej nalívat v našem článku o víně.
Při jakých teplotách podáváme vína?
mladá červená vína 12 - 14 °C
zralá červená vína 14 - 18 °C
bílá suchá, mladá a růžová, vína pozdních sběrů 9 - 13 °C
polosladká a sladká vína 13 - 15 °C
šumivá a šampaňská vína 7 - 9 °C
Kdy použít chladící nádobu?
Šumivá vína
Podávejte vždy v chladící nádobě s vodou a ledem.
Bílá vína
I bílá vína podávejte v chladící nádobě. Taktéž s vodou a ledem.
Červená vína
Není potřeba servírovat v chladící nádobě.
Jak víno skladovat?
9 °C - 11 °C je ideální teplota pro skladování vín, neměla by kolísat. Vlhkost se uvádí okolo 65 %. Vína, která mají korkovou zátku, mají ležet vodorovně, aby byl korek po celou dobu skladování namočen. Lahve neotáčejte a nepřekládejte z místa na místo.
4 pravidla pro degustaci:
1. bílá vína před červenými
2. mladá před staršími
3. suchá před sladkými
4. neutrální před aromatickými
Typy sklenic na víno
Bílá vína
Sklenice ve tvaru tulipánu
Šumivá vína
Protáhlá úzká sklenice nebo sklenice ve tvaru misky
Červená vína
Ve tvaru tulipánu s větším obsahem než na bílé víno
Které smysly při degustaci zapojujeme?
ZRAK
Jako první zhodnoťte čirost vína. Pak se zaměřte na barvu, která se liší dle vyzrálosti, metodě zpracování a odrůdě hroznů. Svou roli u barvy hraje i ročník.
Bílé víno:
Barva má odstín od bezbarvé až po skoro zlatou (měděnou).
Růžové víno:
Odstín se pohybuje od narůžovělé až po jemně jahodovou červenou.
Červené víno:
Můžete hledat nafialovělou až temně červenou barvu.
Čich
Při všech degustacích je čich jedním z hlavních indikátorů. Podle čichu hravě odhalíte vadu v podávaném víně. Zároveň díky němu jste schopni rozeznat vůně například kořenité, ovocné, květinové, minerální či mléčné tóny. Aby se vůně správně uvolnila, je potřeba víno podávat ve správné sklenici. Zakružte a přičichněte. Nebojte se nos ponořit téměř až do skleničky.
Chuť
Náš jazyk je schopný rozeznávat 4 resp. 5 chutí – hořkou, sladkou, slanou, kyselou a umami. Pro
nejlepší poznání chuti mějte víno v ústech 10 vteřin. Při analýze chuti hodnotíme intenzitu, kvalitu, čistotu chutí, ale také tzv. dochuť. Dochuť je délka trvání chuti po polknutí vína. Pokud zmizí rychle, je víno tzv. krátké. Pokud trvá dlouho, je víno označováno za dlouhé.
Dělení vín na kategorie
suchá
max. 4 g/l nebo pokud rozdíl zbytkového cukru do 9 g/l a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 g a méně
polosuchá
4,1–12,0 g/l nebo pokud rozdíl zbytkového cukru do 18 g/l a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 g a méně
polosladká
12,1–45 g/l
sladká
45 a více g/l
Sekty a šumivá vína
brut nature max. 3 g/l
brut 15 g/l
extra dry 12 až 20 g/l
sec 17 až 35 g/l
demi-sec 33 až 50 g/l
douxnad 50 g/l
ČNM = český normalizovaný moštoměr, kterým se měří přírodní cukernatost moštu, udává kg cukru ve 100 l moštu
Slámové víno
Smí se vyrábět pouze z hroznů před zpracováním skladovaných na slámě, rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň tří měsíců.
27 ČNM
Ledové víno
Jak již z názvu vyplývá, vyrábíme jej lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně–7 °C. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstane část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů. Ledová vína bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná. 27 ČNM
Výběr z cibéb (hrozinka)
je víno vyrobené z hroznů, jež se díky zrání změnily na hrozinky – cibéby. Víno je velmi extraktivní, sladké a velmi vzácné. 32 ČNM
Výběr z bobulí
Vína obsahují vyšší obsah přírodního cukru. Chuť mají plnou, polosladkou či sladkou. 27 ČNM
Výběr z hroznů
Víno plné chuti, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, často i s vyšším obsahem zbytkového cukru. 24 ČNM
Pozdní sběr
Hrozny pro tato vína sbíráme, jak název sám napovídá, v pozdějším termínu. Jsou považována za vína kvalitní suchá i polosuchá, s odrůdovou typičností. 21 ČNM
Kabinetní vína
Bývají lehčí, ovocná, suchá, příjemně pitelná vína s nižším obsahem alkoholu. 19 ČNM
Jakostní víno s přívlastkem
Vyrábíme z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Tato vína se nesmí dodatečně doslazovat. Uvádí se oblast, podoblast, cukernatost a další. 15 ČNM
Jakostní víno
Je vyráběno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu. Na etiketě se uvádí odrůda, oblast a další údaje. Může být uveden také ročník. Musí být zatříděno danými schvalovacími orgány. 15 ČNM
Zemské víno
To smí být označováno názvem odrůdy a na etiketě můžeme často najít ročník i zeměpisné označení původu.14 ČNM
Víno
Dříve se jí říkalo stolní víno. Zde může být zvýšená cukernatost přídavkem sacharózy. U této kategorie se na etiketě neudává odrůda, ročník ani oblast.11 ČNM
Tipy kam v Praze za vínem
Na břehu Rhôny
V Praze mají 6 poboček a 1 v Olomouci. Vína vybírají přímo ve Francii tak jako kdysi, než se jim stala záliba obživou, vybírali víno pro potěšení vlastní nebo blízkých a přátel.
Na břehu Rhôny Výtoň
Na Hrobci 410/1, Praha 2
+420 733 785 377
Na břehu Rhôny Karlín
Rohanské nábř. 657/7, Praha 8
+420 733 785 577
Na břehu Rhôny Za rohem
Rašínovo nábř. 410/32, Praha 2
+420 733 785 665
Na břehu Rhôny Francouzská
Francouzská 246/84, Praha 10
+420 222 932 236
Bistro Na břehu Rhôny Dejvice
Puškinovo nám. 633/13, Praha 6
+420 733 786 081
Vinárna Na břehu Rhôny Dejvice
Puškinovo nám. 633/13, 160 00 Praha 6
+420 733 786 080
Prosekárna
Praze mají 4 pobočky, 1 pobočku v Pardubicích. Vyberete si tu od lahví na příjemný večer po reprezentativní dárky.
Prosekárna Slezská
Slezská 48, 120 00, Praha 2
+420 775 565 813
Prosekárna Myslíkova
Myslíkova 16, 120 00 Praha 2
+420 774 400 926
Prosekárna Vysočany
Paříkova 910/9, 190 00 Praha 9
+420 725 806 256
Prosekárna Letná
Jirečkova 1012/9, 170 00 Praha 7
+420 722 905 291
Pizza & Pasta Restaurant Al Mulino
Národních hrdinů 2, Praha 9
www.pddp.cz/pizzerie-al-mulino
Pokud jste milovníci vína ať už červeného, bílého, růžového či šumivého, rozhodně neuděláte chybu v návštěvě italské restaurace Al Mulino v Panském Dvoře Dolních Počernicích. Samozřejmě, že zde mají velký výběr italských vín, a co si budeme povídat, každý ví, že Italové vína opravdu vyrábět umí.
Ke každému vínu dostanete džbán s vodou a můžete si k vínu vybrat ze široké nabídky italských dobrot a pokrmů. Pokud ale jdete přímo jen na víno, doporučíme si k němu objednat talíř vynikajících sýrů na chuť. Kdybyste si náhodou nevybrali mezi italskými víny, můžete v krásné sklepní vinotéce sáhnout i po moravských či rakouských vínech. A kdo by měl zrovna co slavit, naleznete tu i francouzské Champagne. Tak přijďte posedět do útulného Al Mulina s výhledem na zámecký park s rybníkem a vychutnat si svou sklenku dobrého vína.