Nebo můžete zkusit
Co se děje
Článek

Hamburgerova cesta, aneb fascinující dějiny mletého masa

Hambureger buď milujete, nebo ne - nic mezi tím není. Historie slavné masové placičky ale sahá mnoho set let zpátky a o skutečném místě vzniku se vede nespočet diskuzí

Název pokrmu úzce souvisí s německým městem Hamburg. V okolí tohoto největšího evropského přístavu chovali farmáři hovězí dobytek a jeho maso, proslulé vyjímečnou trvanlivostí i kvalitou, si oblíbili námořníci. Ti pak spolu s přistěhovalci hamburger přepravili do Spojených států. Z důvodu většího pohodlí umístili mleté maso mezi chlebové krajíce, později do rozkrojené housky. Oxfordský slovník pokrm zmiňuje už v roce 1889 , prvenství vzniku však není možné zcela přesně určit. Američané tvrdí, že hamburger vynalezl obchodník, jenž v St. Louis v průběhu všeobecné prodejní výstavy v roce 1904 osmahl mleté maso, protože mu došly klobásky. Maso podával v podobě sendviče vloženého do toastového chleba.

Hamburger

Jedny z prvních zmínek o hamburgeru podle dějepisců pocházejí ze sředověku, od tureckých a mongolských válečníků. Pro lepší stravitelnost si bojovníci kusy masa vkládali pod sedlo, kde při jízdě zkřehlo. Tento způsob oslovil i ruské Tatary, kterí pak s tímto pokrmem seznámili již zmíněný Hamburk.

Hamburger

Fastfoody v Pompejích

Jak ale prokázaly archeologické nálezy, ideu superrychléno stravování najdeme už ve starém Římě, a patrně ještě mnohem hlouběji v dějinách. Vykopávky z Pompejí potvrdili, že místo pro přípravu jídel ve skromnmých domácnostech zpravidla chybělo. Výjimkou byly malé grily, které se využívali k rychlému vaření. Chudí se stravovali zejména na ulicích a někdy si jídlo domesli až domů, protože kuchyně byla privilegiem vyšší společenské třídy. Archeologové se shodují, že se obědy či večeře odehrávaly v pouličních restauracích podobných dnešním fastfoodům. Artefakty dosvědčují, že obchody disponovaly pultem otevřeným na ulici i provizorním posezením. Z přelomu 4. - 5. století pochází kuchařská kniha, jejjíž autorství se připisuje labužníkovi Marcu Gaviovi Apiciovi. Na stránkách dokonce objevíme recept podobný hamburgeru. Pojem rychlé občerstvení, ale znali už v Mezopotámii, kde byly nalezeny budovy s okny směrem do ulice pocházející přibližně z 3. tisíciletí př. n. l., noční konzumace jídla z veřejných jídelen byla běžná i ve starověké Číně.

Současnou podobu zřejmě hamburger získal v roce 1891 údajně díky Oscaru Bilbymu z Oklahomy, kterého napadlo vložit masový plátek do rozpůlené housky. Billy Ingram a Walter Anderson založili první fast food hamburger ve White Castle v Kansasu v roce 1921. MC Donals´s byl otevřen až v roce 1955 a brzy nejúspěšnějšího prodejce hamburgerů přestihl.

Hamburger se šupinkami zlata

V dnešní době najdeme tisíce hamburgerových variant. Vegetariáni místo po hovězím masu logicky sáhnou po placičce z fazolí, plátku červené řepy nebo žampionech. Běžné jsou i drůbeží či rybí variace. Například indická filiálka Mc Donald´s prodává McAloo Tikki Burger se smaženými brambory, hráškem, rajčaty a pikantním kořením. V japonském MOS burgeru zase nabízejí rýžový burger. Nejdražší hamburger na světě prodávají ve Wall Street Burger Shoppu v New Yorku "The Richard Nouveau Burger" obsahuje kromě šupinek zlata japonské hovězí maso, černé lanýře, husí játra fois gras, sýr Gruyére i divoké žampiony. Pořidíte jej za 175 dolarů.

Co jste možná nevěděli

V průběhu první světové války měla americká vláda v plánu přejmenovat hamburgery na takzvané "liberty sandwiches", v překladu něco jako sendviče svobody.

Na ochutnávku největšího hamburgeru na světě přišlo téměř 10 000 lidí. Tento megahamburger připravili v roce 1982 a hmotnost překračovala 1632 kilogramů.

Pokud byste všechny hamburgery snědené jen v USA spojili dohomady, naši Zemi byste dokázali obtočit více než 32 krát.

Původ hranolků, které k hamburgerům patří takřka neodmyslitelně, nehledejte ve Spojených státech. Není ani francouzský, přestože anglický název je "french frites". Místem jejich původu je Belgie, kde si místní obyvatelé jako přílohu v létě připravovali smažené rybičky, v chladnějších částech roku jim je nahrazovaly právě osmažené kousky brambor.

Mc Donald´s prodá každou vteřinu 75 kusů hamburgerů.

Drive-in přepážky, tedy objednávku z automobilu, znali zákazníci už ve 30,. letech minulého století.

Kam na Burgera?

Burger Bar LAFA GRILL

Restaurace JÁMA

THE PUB Praha 13

Permanent Beer Fest

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také