Co se děje
Článek

Gastronomie v Česku kvete, za devět let se zdvojnásobil počet restaurací

Počet restaurací v Česku se za posledních devět let zdvojnásobil

Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode je aktuálně v České republice 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Nejvíc, téměř 2,5 tisíce, jich bylo založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb.

„Provozování restaurace patří mezi Čechy dlouhodobě k oblíbeným oborům podnikání, a to přesto, že trpí nedostatkem kuchařů a číšníků a silně konkurenčním prostředím,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V roce 2016 bylo založeno v Česku 2471 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Je to dosud nejvíce. V roce 2017 vzniklo 2050 restaurací a loni 1613. V roce 2017 začal 31. května platit v restauracích absolutní zákaz kouření. Majitelé restaurací se tehdy obávali menší návštěvnosti v chladných měsících, kdy budou muset kuřáci ven. Loňský průzkum IPSOS ukázal, že 36 procentům provozovatelů menších restaurací kvůli protikuřáckému zákonu klesla návštěvnost, osmi procentům podnikatelů naopak zákaz pomohl.

Loňský rok byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457. Pokud budou letos restaurační zařízení vznikat a zanikat stejným tempem jako od ledna do května, tak jich podle Štěpánové vznikne nejméně a zanikne nejvíce za posledních devět let.

Zdroj: IDNES.CZ

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také