Co se děje
Článek

Gastronomické akce v ČR v první polovině září

Česká republika v první polovině září nabízí různé možnosti gurmánské turistiky. Začínají se objevovat burčákové, pivní a vinné slavnosti a můžete se těšit i na ochutnávky česneku, řízků a mnohem více.

Prachatice a Zaječí 4. až 5. 9.

Kombinovaná přehlídka vína, sýrů a ryb bude nabízet stovky vzorků vín, teplé i studené pokrmy z ryb a mnoho druhů sýrů a sýrových pomazánek. Můžete se těšit na zajímavé chuťové kombinace.

Na vlastní Burčákové slavnosti vás zve vinařství U Kapličky v Zaječí. Na pátek je připraven za 590 Kč degustační program s hudbou. Akce se bude odehrávat v novém vinném sklepě a bude na vás čekat neomezená konzumace vín i burčáku.

Zahrádky 5. 9.

Pokud se budete nacházet poblíž obce Zahrádky na Českolipsku, možná vás naláká IX. ročník soutěže ve vaření kotlíkových zvěřinových gulášů na otevřeném ohni.

Teplice 11. až 12. 9.

Zámecké náměstí v Teplicích bude tento víkend věnováno pivu. Pátý ročník Teplického pivního rynku představí 15 rodinných pivovarů a minipivovarů, takže se můžete těšit na řadu ochutnávek.

Zámek Kačina 12. 9.

Příznivci vína by naopak mohli v sobotu uvítat Vinobraní na Kačině na Kutnohorsku. Akce bez vstupného (pouze 50 Kč na nevratnou sklenici) přináší krajské vinobraní a dožínky na tradičním místě, kde se konaly poprvé již v roce 1847.

Rosice a Malá Morávka 12. 9.

Kulturní akce s nezaměnitelným aroma se uskuteční v Rosicích. Zdejší Česnekovky jsou poctou této cibulové zelenině. Kromě hromady česneku bude probíhat i hudební program.

Neoficiální řízkový festival v Malé Morávce probíhá tak, že každý hotel či restaurant bude nabízet své nejlepší řízky. Můžete se tak těšit na ochutnávky řízků kuřecích, vepřových, klokaních i pštrosích. Zajímavostí navíc je, že se na tento „festival” můžete dostat pomocí speciálního rychlíku z Olomouce. Zpáteční jízdenka v řízkovém rychlíku vyjde dospělého na 249 Kč a pro dítě 129 Kč.

Kadaň a Košíky 13. 9.

Na zdejší Food festival organizátoři velmi doporučují zakoupení Food karty za 180 Kč, jinak je totiž možné, že se na vás z těch nejlepších degustačních porcí ani nedostane. Samozřejmě i bez Food karty budete moci ochutnat velké množství skvělých pokrmů za doprovodu klidného „gastro jazzu”.

Chcete-li zjistit proč je dobrá kvašená zelenina, a jak ji připravovat, navštivte Kurz kvašené zeleniny. Cena kurzu je 380 Kč a objevíte 15 technik kvašení zeleniny, nebude chybět ani kvašení ve vlastní šťávě i roztoku.

Podzim gastronomickým akcím přímo přeje, a ať jste v jakémkoliv koutu České republiky, jistě najdete takovou, která nadchne vaše chuťové pohárky.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.