Co se děje
Článek

Cestujte do Francie na talíři: Historie a speciality francouzské kuchyně

Vítejte v zemi, kde se jídlo bere jako umění a kde se dokonce říká, že francouzská kuchyně je jazykem lásky. Ano, jsme ve Francii a vy se připravte na gastrojízdu svého života (nebo alespoň tohoto ledna), plnou luxusních omáček, luxusních pečených mas a dezertů, které vás budou učit, že cukr není jen pro děti. Pojďme se společně vydat na cestu, kde se budeme bavit a bude nám chutnat, a to vše bez nutnosti opustit Prahu.

Francouzská kuchyně je jednou z nejslavnějších na světě a její historie sahá až do středověku. V 16. století se francouzská kuchyně začala formovat do podoby, jak ji známe dnes. Dnes se francouzská kuchyně charakterizuje především svou elegantností a precizností. Je známá svými delikátními omáčkami, které se připravují na bázi masa nebo ryb, a také svými slavnými pečenými specialitami jako je Coq au Vin nebo Beef Bourguignon. Francouzská kuchyně je také proslulá svými dezerty, jako je Crème Brûlée nebo Chocolate Soufflé. Pokud chcete ochutnat něco opravdu výjimečného, měli byste vyzkoušet některé z francouzských sýrů, jako jsou Brie nebo Camembert, nebo některý z francouzských šampaňských, Cremantů nebo vín z Burgundska.

Nalákali jsme vás dostatečně? Pak přijměte naše pozvání do Restaurace Obecní dům. Právě tam vypukne 16. ledna Týden francouzské kuchyně.

Ten vyvrcholí v neděli 21. ledna od 11 hodin báječným francouzským brunchem v doprovodu šansonů v podání Světlany Nálepkové. A co se jídla týče, máte se na co těšit. Posuďte sami!

Předkrmy

  • Ústřice Fine de Claire, šalotkový vinaigrette, citrón, drcený pepř
  • Humrový salát v limetkové majonéze s avokádem, rajčaty, pažitkou a topinkou z bílé bagety
  • Pečený hovězí a telecí hřbet s rukolou, sýrem a šalotkou
  • Variace sušené a uzené šunky s nakládanou zeleninou
  • Terina Foie Gras s listovými saláty a malinovým vinaigrette
  • Salát z mořských plodů s pečenými rajčaty a limetkovým vinaigrettem
  • Quiche se slaninou, pórkem a sýrem Gruyère

Saláty

  • Salát z pečených divokých hub s endivií, roquefortem a hořčičnou omáčkou
  • Salát Niçoise s pečeným tuňákem, ančovičkami a pošírovanými vejci
  • Polní salát se sušenou krkovičkou, rajčaty a přírodním sýrem

Polévka

  • Bouillabaisse

Hlavní jídla

  • Telecí líčka "Bourguignon"
  • Pečené fricassée z kukuřičných kuřat v krémové omáčce s houbami, tymiánem
  • Konfit „Magret de canard“ s hořčičnou omáčkou Pommery
  • Mořský jazyk "Meunière"

Přílohy

  • Ratatouille
  • Gratinované brambory
  • Máslové brambůrky s pažitkou
  • Se sýrem a houbami zapečené široké nudle

Sýry

  • Výběr francouzských sýrů s ořechy, fíky, hroznovým vínem a levandulovým medem

Pečivo

  • Různé druhy čerstvě pečených baget
  • Brioche
  • Bílý a celozrnný chléb

Dezerty

  • Pata Choux s pistáciovým krémem
  • Eclair s banánovým krémem
  • Ovocná tartaletka
  • Malinový nok
  • Nugátový řez s marinovanou višní
  • Čerstvě krájené ovoce

 

 

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také