Nebo můžete zkusit
Co se děje
Článek

Abychom v restauraci nebyli pro legraci

Společenská etiketa nás doprovází na každém kroku, restaurační zařízení nevyjímaje. Ať už se chystáte na vánoční večírek, rodinné setkání, pracovní schůzku nebo rande, přehled základních pravidel se vám bude hodit. 

Muž v roli ochránce 

Ne vždy má dáma přednost, jak se traduje - do restaurace vstupuje jako první vždy muž. Důvody jsou minimálně dva - nikdy nevíte, co vás za dveřmi podniku může potkat, muž tedy ženu chrání před případným nebezpečím. Druhým důvodem je to, že muž na sebe strhne pozornost již přítomných hostů. Při odchodu ženě přidrží dveře a podnik opouští až po ní. Ze schodů sestupuje jako první muž, do schodů přesně naopak. 

Kabáty, kožichy a kam s nimi? 

Určitě není nejlepší nápad rozvěšovat kabáty, bundy a šály po židlích - vždy požijte věšák, případně háčky. V lepších restauracích přistaví ženě obsluha malou stoličku sloužící k odložení kabelky. A zpravidla v nich najdete i šatnu. Pokud to tak je, nezapomeňte ji využít a uložit do ní svrchní oděv. Dáma, na rozdíl od pána, může nechat klobouk či čepici na hlavě. Mělo by být samozřejmostí, že při svlékání i pozdějším oblékání kabátu muž ženě pomáhá.  

Cože? Nejen vidličky a nože? 

Čeká vás návštěva podniku vyšší třídy? Pak se můžete těšit nejen na vybrané delikatesy o více chodech, ale i na větší množství příborů, ubrousků a skla. I zde je proto dobré vědět, jak je správně používat, přesněji - jak stolovat, abyste si kromě steaku neuřízli i pořádnou ostudu.  

S papírovými ubrousky si budete vědět rady, ale někteří hosté zaváhají, pokud se před nimi na stole objeví servítek látkový. Chcete personál i ostatní společnost skutečně pobavit? Pak neváhejte ani vteřinku a uvažte si jej kolem krku jako bryndák. To byla samozřejmě legrace, ubrousky na krk rozhodně nepatří. A jak s nimi naložit? Jednoduše je rozložte na klín, a když dojíte, použijte je k otření rtů. Ubrousek poté položte vedle talíře, nikoli do něj. Dostanete-li ubrousky papírové, nechte je před začátkem stolování na stole, po použití přeložte a položte na talíř. Ne, opravdu se nedoporučuje zmačkat jej v dlani a vytvářet z něj nevzhlednou kouli. 

Nejjednodušším pravidlem pro použití příborů je postupovat od kraje talíře, tedy začít těmi, které jsou položené z jeho vnější strany. Nůž bychom měli držet v ruce i tehdy, kdy bychom si vystačili s pouhou vidličkou. Ne každý ale toto společenské pravidlo zná, a dokonce se můžete setkat s tím, že i ti největší gurmáni nechají nůž na stole. K rybám se předkládá speciální nůž, který slouží k jemnému oddělení masa.  Jídla asijské kuchyně by se měla jíst hůlkami, a pokud jsou servírovány takové delikatesy, jakými jsou ústřice, chřest nebo hlemýždi, dostanete k nim zvláštní soupravu, často kleště s vidličkou. Dezertní příbor, tedy malá vidličku a lžička, je umístěn u horní hrany talíře. Pokud si přesto nebudete úplně jisti, který druh příboru použít, zkuste se porozhlédnout po ostatních, nejlépe v etiketě zběhlejších spolustolujících 

Obsluha by také měla poznat, zda jste s konzumací definitivně skončili, nebo jste si jen udělali přestávku v jídle. K tomu stačí následující - pokud už nechcete pokračovat v jídle, složte nůž a vidličku vodorovně na talíř, máte-li zájem se k jídlu za nějakou dobu vrátit, nechte jej překřížený. 

Připíjíme na zdraví 

Každý nápoj si žádá různé sklo. Sekt se nalévá do štíhlých fléten, do skleniček na delší stopce patří vína bílá a růžová, červená lijeme do objemnějších pohárů.  Sklenku vždy držíme za stopku. Pro likéry a destiláty je určeno nejmenší sklo. Pivní sklenice a půllitry snad není třeba zmiňovat, a do všeho ostatního skla, které na stole najdete, se zpravidla lijí nealkoholické nápoje.  

Pane vrchní, platím! 

Možná už jste někdy zažili chvilku trapného ticha, když došlo na placení útraty, respektive toho, kdo za večeři zaplatí. Obecné pravidlo říká, že kdo zve, ten platí. Někdy není škodu domluvit se se svým spolustolovníkem ještě před vstupem do vybraného podniku. V případě, že zve muž ženu, platba je nejčastěji na něm, ale je také možné dohodnout se na střídání. Další variantou je, že si každý zaplatí to, co sám zkonzumoval. V luxusnějších podnicích přináší číšník účtenku v deskách. Host do nich vloží příslušnou částku, kterou obsluha zase odnese. Chybí vám drobné? Buďte bez obav, i kdybyste při platbě osm set korun do desek zasunuli dvoutisícovku, nebude tisíc dvě stě korun číšník vnímat jako spropitné. Poté, co se vrátí k vašemu stolu, přinese vám zbývající peníze nazpět a výši spropitného nechá na vás. Běžně to bývá přibližně deset procent, v případě nadměrné spokojenosti můžete samozřejmě personál odměnit i vyšší částkou. 

Další tipy: 

- pečivo neukusujte, ale odlamujte 

- nápojová lžička se neolizuje, výjimkou je káva vídeňská, přípustné je použít ji pro konzumaci husté pěny u určitých druhů kávy 

- párátko nepoužíváme veřejně 

- jako první začíná s jídlem žena, přednost má také nadřízený, zkrátka společensky výše postavená osoba 

- za výběr vína zodpovídá muž, který je i degustuje. Předem se ale dámy zeptá, jakému dává přednost. Víno dolévá personál, není-li právě přítomný, chopí se této role muž. 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také