Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zjistit více OK
dolů
Zpět na články

Královský nefiltrovaný ležák za studena chmelený uctí svatého Martina

novinky, 26.10.2017 12:47

Majitelé restaurací v celé České republice narazí sudy v den svátku svatého Martina 11. listopadu. Celkem ho pivaři budou mít k dispozici 700 hektolitrů. Nefiltrovaný ležák za studena chmelený je charakteristický svou jedinečnou vůní a chutí čerstvého Žateckého poloraného červeňáku. Ležák má obsah alkoholu 5,5 % a 12,8 % objemu extraktu původní mladiny.

Chmel je koření piva. A studené chmelení umožňuje charakter piva krásně zvýraznit. U krušovického za studena chmeleného ležáku se zároveň podařilo docílit vynikající pitelnosti a nefiltrovaná varianta je zajímavou možností ochutnat toto pivo tak, jak je běžně můžeme pít pouze v pivovaru,“ konstatoval vrchní sládek a ředitel Královského pivovaru Krušovice Michal Rouč.  Královský nefiltrovaný ležák za studena chmelený představuje pivo v jeho nejryzejší podobě – takové, jak si ho užívali naši předci.

Hospody a restaurace, kde se bude královský nefiltrovaný ležák za studena chmelený čepovat, budou vybaveny propagačními materiály. Na existenci piva tak upozorní plakáty, stojánky na stolech se spoustou informací a další materiály. Seznam hospod bude viset na www.krusovice.cz.

Svátek svatého Martina naši předkové spojovali s odpočinkem po celoroční práci, kdy definitivně přichází zima – vždyť Martin přijíždí na bílém koni a občas přiváží i první sníh. Začíná hodování a na stole nechybí vykrmená a do zlatova upečená husa. Upéct si ji můžete podle přiloženého receptu.

Pivaři v Brně a okolí dostanou 80 hektolitrů „svého“ Svatomartinského nefiltrovaného ležáku. Tento ležák je nejvíc opečovávané pivo ze starobrněnského pivovaru. Jde o nepasterizovaný a nefiltrovaný ležák, který má typické zlatavé zakalení způsobené živými pivovarskými kvasnicemi. Obsahuje tak významné množství vitamínu B. Právě díky kvasnicím má typickou plnou chuť s jemným nádechem připomínajícím chléb. Do sudů se stáčí ručně. V provozovnách, kde se nabízí, musí být dodržovány speciální podmínky pro uchování jeho čerstvosti.

nahoru